Με το Σκοπιανό να απέχει ελάχιστα πλέον και από την ελληνική Βουλή, στη ΝΔ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το σενάριο για την «κυβέρνηση ανοχής» που μπορεί να ακολουθήσει μετά από μια πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ, παράλληλα, εκκρεμεί και η τελική απόφαση για την πρόταση μομφής που από πολλούς είχε προεξοφληθεί το προηγούμενο διάστημα. 

Για τους επιτελείς της ΝΔ, αυτό που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση είναι πρωτοφανές, όσο και αν επικαλείται το ισπανικό ή το πορτογαλικό μοντέλο. Με άλλα λόγια, στη ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση απλώς δεν θέλει να αποχωριστεί την καρέκλα και γι’ αυτό θα μετέλθει όλων των μέσων, συμπεριλαμβανομένων και συνταγματικών ακροβασιών. Διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που επιχειρείται να γίνει δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνταγματική ακροβασία. Γι’ αυτό και επιτελείς της ΝΔ θα θέτουν όλο και συχνότερα από εδώ και πέρα ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.

Για τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εξαγγελίες του Δημήτρη Τζανακόπουλου περί κυβέρνησης ανοχής, πέραν του πρωτοφανούς χαρακτήρα, σημαίνουν ότι «ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κυβερνά ακόμη και αν χάσει τη δεδηλωμένη». Με άλλα λόγια, μπορεί να μην έχει πολιτική νομιμοποίηση, αλλά θα χρησιμοποιεί τα όρια των συνταγματικών προβλέψεων, προκειμένου να μην πέσει. Όπως τονίζουν από την οδό Πειραιώς, κάτι τέτοιο δεν έχει «ιστορικό προηγούμενο στη χώρα».

Γιατι, όμως, από τη ΝΔ επιμένουν και θα επιμένουν στο ζήτημα δεδηλωμένης; Διότι, όπως λένε, ακόμα και για να υπάρξει «κυβέρνηση ανοχής», η «ανοχή» θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καταδειχθεί. Με άλλα λόγια, «ανοχή» δεν υφίσταται γενικώς, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί κάποια κοινοβουλευτική διαδικασία για να καταδειχθεί: με άλλα λόγια, μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με το Σύνταγμα να έχει ρητές προβλέψεις για όλα τα σενάρια, όπως π.χ. μια απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. 

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην οδό Πειραιώς, η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνει λίγο ακόμα στην εξουσία, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και έκτακτες πρόνοιες του Συντάγματος, όπως η «κυβέρνηση ανοχής». Διότι, όπως αναφέρουν γαλάζιοι επιτελείς, ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε την εν λόγω μορφή κυβερνητικού σχήματος, για να μην προκληθεί ακυβερνησία στη χώρα. Με άλλα λόγια, όπως λένε στην οδό Πειραιώς, ο μόνος ρόλος μιας κυβέρνησης ανοχής θα είναι για να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα έχει τη δεδηλωμένη. 

Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στην ανάλυσή του ότι ο πιθανότερος χρόνος να στηθούν οι κάλπες είναι ο Μάιος, καθώς, πέραν των υπολοίπων παραμέτρων, όπως π.χ. η έκβαση των ευρωεκλογών, δεν βλέπει ένα κυβερνητικό σχήμα με ανοχή και τον κ. Καμμένο στα κάγκελα να μπορεί να μακροημερεύσει, έως τον Οκτώβριο.