Σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Σ' αυτήν μάλιστα, απαντώντας σε όσα καταλόγιζε η κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Τσίπρας εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει και τη μνήμη του».

Παρά την μεταξύ τους αντιπαράθεση, οι δυο πλευρές κατάφεραν να συμφωνήσουν στην ανταλλαγή ανακοινώσεων για θέματα της επικαιρότητας με αιχμή την Συνταγματική Αναθεώρηση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, τάσσονται στις ανακοινώσεις τους, υπέρ της αλλαγής του «νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωαραβική Σύνοδο, το Μαξίμου ανέφερε «το ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές από Άραβες επενδυτές, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τον ίδιο και τον περίγυρό του».

Και συνέχιζε: «Ότι όμως έφτασε στο έσχατο σημείο να προσπαθεί να τους αποτρέψει από επενδύσεις στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος πως η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδα (!) και πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει την οικονομία, ενώ είναι ο ίδιος που ζητά εκλογές εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, επιβεβαιώνει πως είναι εθνικά επικίνδυνος.

Ας αφήσει επιτέλους κατά μέρος το αμόκ του εναντίον της χώρας και ας ασχοληθεί με τα μείζονα ζητήματα, όπως αρμόζει στο θεσμικό του ρόλο. Από τη στάση της ΝΔ στα νομοσχέδια υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης, μέχρι τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές τομές στην Συνταγματική Αναθεώρηση και φυσικά την αλλαγή του επαίσχυντου νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, υπενθύμιζε πως από 12ετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεσμεύεται πως θα το αλλάξει μόλις γίνει κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του. Του την φρεσκάρουμε: Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε.

Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως «άκαιρη» την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και το Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε μάλιστα εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει. Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται. Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή.

Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86».

Μαξίμου: Ο λαός τους έχει πάρει χαμπάρι

Παρότι όμως η Νέα Δημοκρατία, δεσμεύτηκε στη δική της ανακοίνωση για αλλαγή του άρθρου 86, λέγοντας μάλιστα πως ο πρόεδρός της έχει τοποθετηθεί σχετικά από το 2006, τόνισε πως «Δε χρειαζόταν να ξεκινήσουν από το 2006 για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στη Νέα Δημοκρατία. Αρκούσε μία παραδοχή: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε θέλουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί φοβούνται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο λαός τους κρίνει και για κακή τους τύχη, τους έχει πάρει χαμπάρι».