Σκληρή απάντηση επιφύλασσε η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, η οποία την κατηγόρησε για «κυβίστηση» στην περίπτωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για τον όρο «kolotoumba» που όπως αναφέρει «καθιέρωσε διεθνώς ο Αλέξης Τσίπρας», ενώ όπως τονίζει ακόμα πως ο πρωθυπουργός έγινε «περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα του στο δημοψήφισμα του 2015».

Η ανακοίνωση της ΝΔ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε λοιπόν τι σημαίνει και κυβίστηση.

Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015. Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια.

Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σφύριζες αδιάφορα.

Για να μην μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη βουλή…»

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφεραν: «Το οργίλο ύφος της απάντησης της ΝΔ στο καλωσόρισμα της απόφασής της να συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, αποδεικνύει πως η προσγείωση του κ. Μητσοτάκη μετά την κυβίστηση υπήρξε μάλλον ανώμαλη».