Ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο η Άγκυρα, καθώς – μια ημέρα μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού – το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Τα Ίμια, όπως και τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος είναι υπό τουρκική κυριαρχία».

Στην ανακοίνωση επικρίνεται η ΕΕ και αναφέρεται ότι είναι λάθος να παίρνει το ρόλο του διαιτητή και να μην κατανοεί τα προβλήματα της Τουρκίας.

«Η υποστήριξη της ΕΕ που δίνεται ως «λευκή επιταγή» στα μέλη της σε περιπτώσεις διαμάχης με τρίτες χώρες, δεν συνεισφέρουν στην επίλυση τέτοιων διαφορών στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και των διεθνών κανόνων.

Τέτοια στάση αντιβαίνει τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ», αναφέρεται επίσης.

«Παρά την αρνητική προσέγγιση της ΕΕ, η ένταξη παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από αυτή την άποψη, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική παράλειψη», προστίθεται.