Κάλεσμα σε Ελλάδα και πΓΔΜ να μοιραστούν την «πολιτιστική κληρονομιά» της Μακεδονίας απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκαλώντας ερωτήματα και αντιδράσεις.

«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιραστεί μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στην «γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας» αλλά χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοεί.

Ο Ντιμιτρόφ άφησε ερωτηματικά σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.

«Είμαστε δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιραστεί, μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν υπό τον όρο αυτόν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα ή θέτουν διαφορετική έμφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Επίσης τόνισε ότι η κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλάζει καθημερινά ενώ υποστήριξε πως τα Σκόπια κάνουν τα πάντα ώστε να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του κράτους της "Μακεδονίας" και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η διάκριση «θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να μην εμπεριέχει  ζητήματα ταυτότητας και στις δύο πλευρές».