Η χθεσινή απόφαση του Γιώργου Καμίνη να ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα αυτοδιοικητικά αποτελεί τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ για να ξεκινήσει το ντόμινο των αλλαγών σε επίπεδο προσώπων. Η εκδηλωμένη πρόθεση του δημάρχου Αθηναίων είναι να διεκδικήσει μια θέση στην ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, βασιζόμενος στην προβολή που διαθέτει αλλά και στον μηχανισμό που δημιούργησε πανελλαδικά και του έδωσε την τρίτη θέση στις εσωκομματικές εκλογές του περυσινού Νοεμβρίου. Η μετακίνησή του όμως στο ευρωψηφοδέλτιο αποτελεί και για την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανανέωση στα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις τριπλές εκλογές που όλοι πιθανολογούν ότι θα διεξαχθούν τον Μάιο.

Κι αυτό γιατί πρόθεση της Φώφης Γεννηματά, όπως το διεμήνυσε στη συνάντηση που είχε με το Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή πρόσφατα στις Βρυξέλλες, είναι να δημιουργήσει ένα “ευρωψηφοδέλτιο με κύρος”.  Την ίδια στιγμή, ζητά από τα δυο προβεβλημένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να αφήσουν τις Βρυξέλλες και να δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει δώσει το ελεύθερο της επιλογής στα δυο στελέχη, να κατέβουν στην εκλογική περιφέρεια που οι ίδιοι επιθυμούν. Αν και οι δυο ευρωβουλευτές δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν την πρόταση της Φώφης Γεννηματά με ενθουσιασμό, την ίδια στιγμή πάντως, φαίνεται να εξετάζουν τις εναλλακτικές τους. Ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης, σκέφτεται να κατέβει στην Α’ Αθήνας (αν και εκεί θα αντιμετωπίσει την ισχυρή παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη με τον οποίο συνδέεται πολιτικά) ή στον Βόρειο τομέα της Αττικής. Η δε Εύα Καϊλή, φαίνεται ότι θα επιστρέψει στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, αν και θα περιμένει να δει τις αποφάσεις του Γιάννη Μπουτάρη για το Δήμο και μπορεί να ζυγίσει μια ενδεχόμενη κάθοδό της στα αυτοδιοικητικά.

Στο ευρωψηφοδέλτιο θα κατέβει πιθανότατα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, που βλέπει την εμπειρία των Βρυξελλών ως ένα απαραίτητο “μπαϊ πας” της εγχώριας τριβής, εκτός εάν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει πανστρατιά υποψηφίων και θα κατεβεί σε κάποια περιφέρεια της Αττικής. Αυτός που δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, είναι ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χριστοδουλάκης, που είναι χρεωμένος με την οργανωτική διαχείριση στο δρόμο προς τις εκλογές, εμπειρία που σίγουρα θα αποβεί χρήσιμη για την πολιτική του “ενηλικίωση”. Στο Νότιο τομέα της Αττικής θα είναι λογικά υποψήφια και η Φώφη Γεννηματά, όπως και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Σπύρος Καρανικόλας. Στο ευρωψηφοδέλτιο έχει πάντως ήδη κλείσει θέση ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ ο αδελφός του, πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα είναι πιθανότατα υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στην Αχαϊα. Εάν δε τα ποσοστά που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ είναι υψηλά, τότε υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, που είναι πρόσωπο κοντά στην Πρόεδρου του κόμματος.

Κλεισμένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες για το δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια, αφού Παύλος Γερουλάνος και Γιάννης Σγουρός θα δώσουν τη μάχη για το ΚΙΝΑΛ, ενώ η υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη για την Περιφέρεια του Β. Αιγαίου φαίνεται ότι δεν προχωράει, καθώς η Φώφη Γεννηματά του έχει ζητήσει από το γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών και θα είναι λογικά υποψήφιος σε κάποια από τις δυο περιφέρειες του Πειραιά.