Πλώρη γι' άλλες... πολιτείες βάζει ο Πάνος Καμμένος - ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα - πλώρη γι' άλλες πολιτείες μεταφορικά θέλει να βάλει κι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλάζοντας ατζέντα και ξεφεύγοντας από την εσωστρέφεια που προκάλεσε η κόντρα Κοτζιά-Καμμένου. Δύο είναι έτσι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ο πρώτος είναι η κατάθεση και ψήφιση των νομοσχεδίων με τα οποία θα υλοποιούνται οι παροχές και εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κι ο δεύτερος είναι η εκκίνηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης.

Για το μεν πρώτο ζήτημα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο, αλλά έχει αποφασίσει για λόγους τακτικής να «σπάσει» τις ρυθμίσεις σε περισσότερα νομοσχέδια, στα οποία μάλιστα θα διεξαχθούν ονομαστικές ψηφοφορίες με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι να εγκλωβιστεί έτσι πολιτικά η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ και κατ' αυτόν τον τρόπο να υποχρεωθεί να «απολογηθεί» εάν δεν στηρίξει φιλολαϊκά μέτρα που θα δρομολογηθούν με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, στόχος είναι να προχωρήσουν σημαντικές θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα σηματοδοτούν τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών). Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αγκάθια. Αντιθέτως, το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους π.χ. διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι 53 και ο Νίκος Φίλης τάσσονται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού κι όχι υπέρ της «ειδικής σχέσης» που εισηγείται η κυβέρνηση, ενώ ζήτημα φαίνεται πως υπάρχει και με την πρόταση για απευθείας (σ.σ.: από το λαό) εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και όλα τα θέματα της επικαιρότητας θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν θέλουν να ξεχαστεί η αντιπαράθεση Κοτζιά-Καμμένου, αυτή παραμένει στο προσκήνιο και απασχολεί έντονα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές. Ο υπουργός Άμυνας πάντως θα βρίσκεται στη Μόσχα, όπου θα λειτουργήσει ατύπως ως προπομπός του Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψή του το Δεκέμβριο. Πρόκειται πάντως για μία κομβικής σημασίας επίσκεψη, δεδομένου πως οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας μετά τις απελάσεις του καλοκαιριού και την αντίθεση των Ρώσων στη συμφωνία των Πρεσπών είχαν διαταραχθεί κι έτσι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Καμμένος θα προσεγγίσει το όλο ζήτημα, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση, καθώς η Μόσχα φαίνεται πως χρεώνει μερίδιο ευθύνης στα όσα έχουν συμβεί από το καλοκαίρι στον πρώην υπουργό Εξωτερικών.