Σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις – άρθρα – δηλώσεις του τελευταία, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ισχυρίζεται πως παρουσίασε λεπτομερώς το παράλληλο σύστημα πληρωμών μπροστά στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ισχυρίστηκε στις ίδιες δηλώσεις πως ένας ακόμα υπουργός στήριξε την πρότασή του, όμως –προφανώς- μειοψήφησαν.

Εντελώς αντίθετη άποψη, έχει όπως φαίνεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός και εκείνος την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, όχι μόνο διαψεύδει πως υπήρξε άλλος που να συμφώνησε με τον τότε υπουργό Οικονομικών, αλλά και το ότι παρουσιάστηκε τέτοια πρόταση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Δικαίωμα του Γ. Βαρουφάκη να επιμένει εκεί που ο ίδιος επιθυμεί. Δεν έχει κανένα δικαίωμα, όμως, να εμφανίζει ως εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο μια παρεμπίπτουσα αναφορά στις θέσεις του, ενώ μιλούσε για άλλο ζήτημα και πολύ περισσότερο δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να ομιλεί για δήθεν καθολική αποδοχή των ευφάνταστων πονημάτων του, ενώ γνωρίζει άριστα ότι συναντούσαν, τουλάχιστον, την σφοδρή αντίθεση τη δική μου και της “Αριστερής Πλατφόρμας”»

Εκτιμώντας μάλιστα την πρόταση Βαρουφάκη, για το περίφημο πλέον «παράλληλο σύστημα πληρωμών», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρει: «Συνιστά ένα άτεχνο κατασκεύασμα, που όχι μόνο δεν μπορούσε και δεν μπορεί να απαντήσει στους εκβιασμούς της ΕΚΤ αλλά και θα επέφερε γρήγορα μια νέα μνημονιακή θεραπεία σοκ σε βάρος της χώρας.»