«Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό». Με αυτή την επισήμανση σχολίαζαν χθες συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, όπου όχι απλά δεν πήρε αποστάσεις από την επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός του στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, αλλά αντίθετα «κάρφωσε» τον κ. Στουρνάρα. Η ΝΔ, φυσικά, δεν εξεπλάγη, καθώς εδώ και καιρό έχει επισημάνει ότι ουδέποτε ο κ. Τσίπρας έχει ουσιωδώς διαφοροποιηθεί από τον κ. Πολάκη λόγω και της ουσιώδους ταύτισης των δύο. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, επανήλθε και το βράδυ, μιλώντας στην κοπή της πίτας του Οργανωτικού της ΝΔ και λέγοντας ότι « ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πάρει αποστάσεις και να τον αδειάσει γιατί θα είναι σαν να απαρνιέται τον εαυτό του, γιατί Τσίπρας ίσον Πολάκης». 

Μέχρι εκεί, όμως, φτάνει η ΝΔ ως προς την περίπτωση του κ. Πολάκη, όσο και αν επιμένει να τον ταυτίζει με τον Αλέξη Τσίπρα για να καταδείξει ότι δεν πρόκειται για δύο διαφορετικές οντότητες, αλλά, επί της ουσίας για δύο πρόσωπα…εις σάρκαν μιαν.  Στρατηγική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, από την άλλη, είναι να προβάλλει ως αντιπαραβολή της εικόνας που εκπέμπουν προς τα έξω οι κ. Τσίπρας και Πολάκης. Με άλλα λόγια, να εμπεδωθεί η εικόνα ότι η ΝΔ είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική, με επεξεργασμένο κυβερνητικό σχέδιο, αλλά και με πρόσωπα που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών για αναβάθμιση του πολιτικού βίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να αναδείξει τα 15 νέα πρόσωπα που παρουσίασε η ΝΔ και τα οποία θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος ως «αντίβαρο» στη «μιζέρια» που εκπέμπει το κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΝΔ, πρόκειται για ανθρώπους με ένσημα και πετυχημένους στους τομείς δραστηριοποίησής τους, οι οποίοι δοκιμάζουν ως επί το πλείστον για πρώτη φορά να διεκδικήσουν σταυρό στα κοινά μέσω της ευρωλίστας της ΝΔ. Στα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν από τη ΝΔ περιλαμβάνονται άνθρωποι με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα: για παράδειγμα, η επί χρόνια αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, η γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη στη φασιστική επίθεση που δέχθηκε προ μηνών, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο ψυχίατρος του Αττικού Νοσοκομείου και ΑΜΕΑ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο καθηγητής της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης, το άλλοτε ανώτερο στέλεχος τραπεζών και του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης, το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής κ.ο.κ. 

Είναι σαφές, βεβαίως, ότι η ανακοίνωση περίπου του μισού ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ είναι πρελούδιο, μιας και έχουν «κλείσει» και άλλα πρόσωπα που δεν ανακοινώθηκαν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού με άλλα πρόσωπα σε δεύτερη φάση, όταν θα είναι και σαφέστερο πότε θα είναι ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι, αν οι εθνικές εκλογές πάνε για Οκτώβριο, τότε οι ευρωεκλογές αυτομάτως θα αναχθούν σε μητέρα των μαχών. Κατά τον ίδιο, όμως, σημασία έχει και το «ποιοτικό αποτύπωμα» του κάθε κόμματος στην εκλογική μάχη. Και, με βάση αυτή τη συλλογιστική, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται συνταυτισμένος με τον κ. Πολάκη, ενώ η ΝΔ με σαφώς ανανεωμένα ψηφοδέλτια και πρόσωπα με κοινωνικό και επαγγελματικό στίγμα.