Ντέρμπι για δύο ή μάχη για τρεις; Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Περιφέρεια Αττικής δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τελικώς σε μια μάχη για τρεις, εάν η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού είναι τέτοια που θα τον οδηγήσει να μπει «σφήνα» ανάμεσα στη Ρένα Δούρου και τον Γιώργο Πατούλη. Ο πρώην περιφερειάρχης διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, όμως, απομένει να φανεί εάν διαθέτει και την απαραίτητη πολιτική επιρροή για να συμβεί κάτι τέτοιο και ποιος από τους άλλους δύο υποψηφίους θα μείνει εκτός β' γύρου σ' αυτή την περίπτωση.

Θεωρητικά, Δούρου και Πατούλης ξεκινούν από θέση ισχύος. Η πρώτη διότι έχει την εμπειρία και τη θητεία της που ήδη «τρέχει», ο δεύτερος διότι είναι ένα εξαιρετικά προβεβλημένο πρόσωπο κι επιπλέον διαθέτει τη στήριξη της ΝΔ, η οποία αυτή τη στιγμή, με βάση τις δημοσκοπήσεις, είναι η πρώτη πολιτική δύναμη. Τα αρνητικά, ωστόσο, για τη νυν περιφερειάρχη Αττικής είναι η κόπωση που φέρνει η θητεία της, αλλά - κυρίως - οι τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι που την έχουν σημαδέψει και η δεύτερη ειδικά την έχει οδηγήσει στον εισαγγελέα, όπου καταθέτει ως ύποπτη και δεν μπορεί ν' αποκλειστεί το ενδεχόμενο ν' αντιμετωπίσει μια δικαστική εμπλοκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Δούρου είχε αναζητήσει διέξοδο στην Ευρωβουλή, ωστόσο η απάντηση που πήρε από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει στην Περιφέρεια και να δώσει τον αγώνα της για μια δεύτερη θητεία, ως το πιο κατάλληλο πρόσωπο να κάνει κάτι τέτοιο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ταυτόχρονα η ίδια αρνείται κατηγορηματικά τυχόν ευθύνες για τη Μάνδρα και το Μάτι και μιλά για λάσπη από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Αναφορικά δε με τον κ. Πατούλη, λέγεται ότι η υποψηφιότητά του δεν έχει μόνο... οπαδούς στη ΝΔ, αλλά και εχθρούς. Η στήριξη, ωστόσο, του κομματικού μηχανισμού και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται δεδομένη κι έτσι ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων έχει λόγους να χαμογελά και να θεωρεί βέβαιη την παρουσία του στον β' γύρο. Ενδεχομένως δε και την εκλογή του, εάν αντίπαλός του σ' αυτόν είναι η νυν περιφερειάρχης, με την οποία ούτως ή άλλως έχει επανειλημμένα συγκρουστεί και λόγω του θεσμικού του ρόλου ως «εκπρόσωπος» των δημάρχων. Εάν, όμως, αντίπαλός του είναι ο κ. Σγουρός, σ' αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει τίποτε ν' αποκλειστεί. Όπως αντίστοιχα εάν γίνει η έκπληξη και ο κ. Πατούλης μείνει εκτός β' γύρου, τότε ο κ. Σγουρός μάλλον έχει περισσότερες πιθανότητες από τη νυν περιφερειάρχη, δεδομένου ότι θα υποστηριχθεί και από τον κ. Πατούλη και κεντρικά από τη ΝΔ. Άλλωστε, οι φήμες θέλουν τον κ. Σγουρό να είχε συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβαινε ως υποψήφιος με υπερκομματική στήριξη από την αντιπολίτευση, αλλά οι «καραμπόλες» με το Δήμο Αθηναίων έφεραν τελικώς τον κ. Πατούλη υποψήφιο στην Περιφέρεια και τον κ. Σγουρό να στηρίζεται επισήμως μόνο από το Κίνημα Αλλαγής.

Απομένει λοιπόν να φανεί στους επτά μήνες που απομένουν εάν πράγματι η προεκλογική μάχη στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι ένα ντέρμπι για δύο ή η υποψηφιότητα Σγουρού μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντέρμπι για τρεις, με απρόβλεπτο τέλος και νικητή.