Την θεωρία της Νέας Δημοκρατίας περί δεξιάς παρένθεσης βρήκε ευκαιρία να ξηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ακυρώνοντας τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να μην ψηφίζει το άρθρο 32 που η ίδια πρότεινε προς τροποποίηση, για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και καιρό, υποστηρίζει πως όλα όσα ακούγονται περί δεξιάς παρένθεσης έχουν ως αφετηρία τους την ίδια την Πειραιώς, η οποία είχε αναπτύξει το σενάριο πως σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπλοκάρει την Προεδρική εκλογή για να οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε εκλογές.

Τα σενάρια διαδόθηκαν το τελευταίο διάστημα μολονότι βάσει της κυβερνητικής πρότασης, είναι σχεδόν απίθανο να διαλυθεί η Βουλή έπειτα από 6 ψηφοφορίες και να μην έχει κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η ΝΔ έκανε προβολή των όσων επιδίωξε με την εσπευσμένη Προεδρική εκλογή το 2014 ποντάροντας στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, το οποίο τελικώς δεν τής βγήκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την παρέμβασή του πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση, προκειμένου να υπενθυμίσει με έμφαση ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο κι επιπλέον θα τίς κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του αλλά και στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων φροντίζει να επαναλαμβάνει ότι η εθνική αναμέτρηση δεν θα γίνει ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης για να αποκτήσει δυναμική και να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει στο μυαλό του κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες τείνει να καταλήξει στην απόφαση πως για τον ΣΥΡΙΖΑ στόχος είναι στο χειρότερο σενάριο-εφόσον δεν υπάρξει νίκη- να διαμορφωθεί μία πολύ μικρή διαφορά με την ΝΔ στις ευρωεκλογές η οποία θα καλυφθεί με άνεση στον δρόμο προς τις βουλευτικές. Εξ αυτού του λόγου αξιοποιεί πολιτικά και την δήλωση του γαλάζιου αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη πως ο πήχης πρέπει να είναι οι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να καταδείξει πως στην ΝΔ δεν εμφανίζονται τόσο βέβαιοι πια με την νίκη του κόμματός τους στις ευρωεκλογές-όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- και αμφισβητούν τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα λάβει την μορφή δημοψηφίσματος.