Η εκστρατεία πειθούς που έχει ξεκινήσει ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια για να πείσει τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν “ναι” στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου έχει πλέον νέα εργαλεία. Στο βίντεο που ανήρτησε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυο νέοι άνθρωποι επιχειρηματολογούν υπέρ της θετικής ψήφου στο δημοψήφισμα, καλούν τους συνομιλήκους τους να ψηφίσουν και στο τέλος μιλούν για την “Ευρωπαϊκή” Μακεδονία. Το σποτ ολοκληρώνεται με τη σημαία της πΓΔΜ που στο τέλος “διαλύεται” τηλεοπτικά μέσα σε αυτή την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζάεφ έχει στα χέρια του στοιχεία των δημοσκοπήσεων που αποδεικνύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και η προοπτική αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας του δεν έχει ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία της πΓΔΜ. Για αυτό και στις μετρήσεις που γίνονται, μπορεί το “ναι” να προηγείται - όμως όταν οι πολίτες ρωτούνται για το εάν συμφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, οι απαντήσεις που δίνουν είναι αρνητικές. Σε κάθε περίπτωση, η διασύνδεση της προοπτικής εισόδου της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι μονόδρομος, εξ’ου και η επιλογή της “Ευρωπαϊκής” Μακεδονίας, ως επιθετικός προσδιορισμός, που υπονοεί την είσοδο της χώρας στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρώπης, για ένα καλύτερο μέλλον για τους Σκοπιανούς.

“Στη ζωή όλοι κάνουμε συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές”, γράφει ο Ζόραν Ζάεφ στο λογαριασμό του στο twitter, υποστηρίζοντας πως ο «συμβιβασμός που θα επιτευχθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές. Αυτή είναι η κοινωνική και γονική μας ευθύνη μπροστά στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Χθες πάντως συνεχίστηκε η παρέλαση διεθνών αξιωματούχων από την γειτονική χώρα, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. Ο κ. Μάας είχε συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ κι εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τους πολίτες της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη στιγμή για μία επίσκεψη εδώ (στα Σκόπια). Μετά θα πάω και στην Ελλάδα. Εσείς και η ελληνική κυβέρνηση κάνατε ένα ιστορικό βήμα μετά από 25 χρόνια και τώρα προβάλλει μπροστά σας η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση αυτής της διαφοράς, άπαξ δια παντός. Προτρέπω τους πολίτες αυτής της χώρας να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Μάας θα βρεθεί σήμερα στα Τίρανα, ενώ αύριο θα επισκεφτεί την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά.