Η βουλή στα Σκόπια συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει την κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ο Ζόραν Ζάεφ έχει βγάλει τα κομπιουτεράκια για να μετρήσει τους οκτώ πιθανούς πρόθυμους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO, που θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Εάν οι βουλευτές εγκρίνουν, με πλειοψηφία των 2/3 τις συνταγματικές αλλαγές, θα έχει γίνει το αποφασιστικό βήμα για την κύρωση των όσων προβλέπει η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων και θα ανοίξει ο δρόμος για την μετονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή η κυβέρνηση Ζάεφ δεν καταφέρει να βρει τους 80 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησής του, η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Νοεμβρίου ή την 2α Δεκεμβρίου.

Τρεις ψηφοφορίες θα γίνουν στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Η πρώτη, που αποφασίζει για την αναγκαιότητα των συνταγματικών αλλαγών απαιτεί πλειοψηφία των δυο τρίτων, για  αυτό και ο Ζάεφ αναμένει να δει εάν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν. Η δεύτερη ψηφοφορία, απαιτεί απλή πλειοψηφία (60 ψήφων) και αφορά τις αναθεωρητέες διατάξεις. Οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τέσσερις τροπολογίες: Η πρώτη, θα αφορά το νέο όνομα,  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο, ενώ η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας» από το 1944). Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης απαιτούνται τρεις ψηφοφορίες, ενώ κάθε ψηφοφορία χρειάζεται την θετική ψήφο τουλάχιστον 80 βουλευτών. 

Η τρίτη ψηφορία αποφασίζει για την αναθεώρηση ή μην των διατάξεων και απαιτεί πλειοψηφία 80 βουλευτών.

Τις προηγούμενες μέρες πάντως έχει υπάρξει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε σερβικά ΜΜΕ αλλά και σε αλβανόφωνα της πΓΔΜ που θέλουν τον Πρωθυπουργό Ζάεφ να έχει βρει πρόθυμους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. Πάντως οι διεθνείς πιέσεις είναι συνεχείς κι αυτό αποδεικνύεται από το έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών κι Ευρωπαίων για να τελειώσει άμεσα η διαδικασία στην πΓΔΜ χωρίς να μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές που πιθανότατα θα περιπλέξουν και σίγουρα θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις. Ενδεικτική και η χθεσινή παρέμβαση της Φρεντερίκα Μογκερίνι, που μίλησε για ευκαιρία που μπορεί να μην ξαναδοθεί τα επόμενα χρόνια.