Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση αναζητά τους πρόθυμους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, στα Σκόπια ο κυβερνητικός συνασπισμός επιταχύνει τις εξελίξεις ώστε να φέρει άμεσα στη βουλή τις σχετικές τροπολογίες που θα τεθούν προς ψήφιση στην ολομέλεια. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι έχουν βρεθεί επτά βουλευτές του VMRO που έχουν ψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία την έναρξη της διαδικασίας, σε συνδυασμό με τον βαθύ κύκλο εσωστρέφειας στον οποίο έχει βρεθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συνεχίζει να κρατά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κανείς δεν μπορεί βέβαια με ασφάλεια να προβλέψει τις ακριβείς ημερομηνίες που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, φαίνεται πάντως ότι εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, στα Σκόπια μπορεί και να τελειώσουν πριν τα Χριστούγεννα.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά σε ότι αφορά την σύνταξη των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος, προκειμένου να τα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο «το συντομότερο δυνατόν», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία. «Εργαζόμαστε εντατικά επί των συνταγματικών τροπολογιών, αλλά δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτής διαδικασίας. Όπως γνωρίζετε, θέλουμε να συντομεύσουμε το χρονοδιάγραμμα όσο περισσότερο γίνεται, προωθώντας τις τροπολογίες στην Βουλή το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Μποσνιάκοφσκι, σύμφωνα με το ''MIA'' και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές στην σύνταξη των τροπολογιών.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει πάντως στη γραμμή της συναίνεσης και καλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης των τροπολογιών. “Είμαι έτοιμος να τους συναντήσω αύριο, αν είναι κι αυτοί” δήλωσε ο Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου. “Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα”, είπε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, που θεωρεί ότι το μομέντουμ είναι πλέον θετικό για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτκοτσκι, εξακολουθεί πάντως να στηλιτεύει δημοσίως τη στάση των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που «έδωσαν φιλί της ζωής στον Ζόραν Ζάεφ, επιτρέποντάς του να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα», καθώς, όπως υποστήριξε, αν οι βουλευτές αυτοί «άντεχαν λίγο ακόμα», η κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος δεν θα περνούσε στο Κοινοβούλιο και η χώρα θα οδηγούνταν σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα κέρδιζε το VMRO-DPMNE. Ζήτησε πάντως την υιοθέτηση νόμου για την χορήγηση αμνηστίας σε όλους τους κατηγορούμενους για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, προκειμένου, όπως είπε, να μην υπάρξει επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης.