Στην Συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει πλέον το βάρος της η κυβέρνηση προσπαθώντας να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσαν οι παλινωδίες του προέδρου των ΑΝΕΛ και οι οποίες οδήγησαν χθες το απόγευμα σε δήλωσή του ότι δεν θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αναβληθέν ραντεβού των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου μετατράπηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών αρχηγών κατά την διάρκεια της οποίας ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι η μοναδική τους διαφωνία βρίσκεται στο θέμα της Μακεδονίας και ότι δεν βάζει ζήτημα εμπιστοσύνης.

Εκ των πραγμάτων το Μαξίμου αποδέχτηκε την απάντηση Καμμένου, καθώς επί της ουσίας ήταν αυτό που ζήτησε με την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, δηλαδή να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εάν στηρίζει την κυβέρνηση ή όχι.

Κατά κάποιο τρόπο η αναβολή του ραντεβού εξυπηρέτησε και τίς δύο πλευρές αφού το Μαξίμου είχε το βλέμμα του στραμμένο στην Σκοπιανή Βουλή και στις προσπάθειες να εξευρεθούν οι 80 βουλευτές για να επικυρώσουν τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ.

Έπειτα από αυτό υπήρξε το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ από τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρα ήθελε να ενημερωθεί για την ακριβή ημερομηνία κοινοποίησης των αλλαγών στην ελληνική κυβέρνηση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μόλις η κοινοποίηση φθάσει στο υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα την διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς. Εφόσον έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει σε άμεσο χρόνο στη Βουλή, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Το θέμα των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παραμένει ανοιχτό και μάλιστα κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να τραβήξει κάποια στιγμή το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης.