Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι η επόμενη στο εσωτερικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το πρώτο του Μαρτίου, προγραμματίζεται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με βασικό αντικείμενο την επιλογή των πρώτων ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Και αν, φαινομενικά, αυτή η διαδικασία είναι άσχετη με τα συμβαίνοντα των ημερών, είναι σαφές ότι κεντρική κατεύθυνση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του ευρωψηφοδελτίου με πρόσωπα που θα προέρχονται και από την Κεντροαριστερά.

Και, όπως είναι αναμενόμενο, αυτό δεν ενθουσιάζει πολλούς εντός του κόμματος, όπως για παράδειγμα τους «53+», οι οποίοι ήταν μεταξύ των όσων άσκησαν κριτική για την ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, άλλοτε σφοδρών επικριτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνου Μωραϊτη και Άγγελου Τόλκα.

Οι ανωτέρω επιλογές, άλλωστε, προκάλεσαν πλούσια εσωτερική συζήτηση που δεν είναι διόλου απίθανο να έχει αντανάκλαση και στην εσωτερική συζήτηση που θα γίνει στο κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έχει, δε, μεσολαβήσει η εκδήλωση μιας ακόμα πρωτοβουλίας για το άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος στην Κεντροαριστερά, τη Δευτέρα που έρχεται.

Έτσι, στις 12 το μεσημέρι, θα λάβει χώρα συνέντευξη Τύπου από την πρωτοβουλία «Γέφυρες», με ομιλητές τον πανεπιστημιακό Αντώνη Λιάκο, τον Νίκο Μπίστη, τη Μαρία Ρεπούση, τον Κωστή Παπαϊωνάννου, τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Παναγιώτου κ.ο.κ., όπου θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα κείμενο που υπογράφουν 80 προσωπικότητες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και θα τίθενται υπέρ της σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου ενθαρρύνει και με το παραπάνω, έχουν προξενήσει ανησυχία σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν να αλλοιώνεται ο «αριστερός» χαρακτήρας του κόμματος. Βεβαίως, για το Μαξίμου, το κεντροαριστερό άνοιγμα θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση, όχι απλώς για την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για καθιέρωσή του στο πολιτικό σκηνικό.

Μάλιστα, το «κεντροαριστερό άνοιγμα» θα φανεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπό κατάρτιση, με διάφορα ονόματα, όπως της Λούκας Κατσέλη, του Σπύρου Δανέλλη και του Γιάννη Ραγκούση να ακούγονται έντονα στο παρασκήνιο, την ώρα που οι μόνες «κλειδωμένες» υποψηφιότητες είναι αυτές των νυν ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σημειώνεται, δε, ότι την επομένη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται η εκδήλωση υπό την αιγίδα των Ευρωσοσιαλιστών στην Αθήνα για τη «βιώσιμη Ευρώπη» που προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει σαφέστατες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μην παραστεί στην εν λόγω εκδήλωση, όπου ομιλητής θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλων τούτων δοθέντων, συνεπώς, και με τη στρατηγική επιλογή της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου να προχωρήσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, στον ευρύτερο «προοδευτικό χώρο», όπως λέγεται, μένει να φανεί το εύρος της εσωκομματικής αντίδρασης. Πρωθυπουργικοί συνομιλητές, πάντως, είναι της άποψης ότι η όποια αντίδραση θα είναι εντός λογικών πλαισίων, ενώ για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος λέγεται ότι θα υπάρχουν «αριστερά αντίβαρα» στη συμπερίληψη προσώπων εκτός του τετριμμένου πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ.