Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο πανηγυρισμών στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Ζάεφ και των συνεργατών του για το αποτέλεσμα της Παρασκευής και την έγκριση από τη Βουλή της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικών αλλαγών, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναμένεται να “τρέξει” τις διαδικασίες τις επόμενες μέρες με προφανή στόχο να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ και να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τη συνταγματική αναθεώρηση όπως προβλέπει η Συνθήκη των Πρεσπών. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ετοιμάσει τα Προσχέδια του αναθεωρημένου Συντάγματος που θα πρέπει να κατατεθεί στις αρμόδιες Επιτροπές το αργότερο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας παραμένει ενεργό αφού σήμερα επισκέπεται τα Σκόπια ο αμερικανός υφυπουργός αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, κ. Μάθιου Παλμερ και θα έχει συζητήσεις με την ηγεσία της πΓΔΜ. Άλλωστε στη γειτονική χώρα βιάζονται να κεφαλαιοποιήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη στο ΝΑΤΟ κάτι που αναμένεται να συμβεί το καλοκαίρι του 2019, εφόσον βέβαια η ελληνική βουλή κυρώσει τη συμφωνία και τα υπόλοιπα κοινοβούλια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ψηφίσουν ανάλογα.

Στο VMRO πάντως τα πνεύματα έχουν οξυνθεί. Ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτκοτσκι διέγραψε τους επτά βουλευτές που συντάχθηκαν με την κυβερνητική πλειοψηφία και υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία της Παρασκευής κόντρα στην κομματική γραμμή. Για πέντε από τους επτά βουλευτές εκκρεμούν υποθέσεις με τη δικαιοσύνη, ενώ δυο εξ’αυτών βρίσκονταν σε κατ’οίκον περιορισμό και βγήκαν λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία.

Πάντως οι επτά βουλευτές έχουν ζητήσει περαιτέρω εγγυήσεις για την διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας από την κυβέρνηση Ζάεφ, ενώ στην παρούσα φάση, δεν είναι σαφές το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το αίτημα των οκτώ. Η στήριξη βέβαια των οκτώ μελών της αντιπολίτευσης θα είναι εκ νέου απαραίτητη στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, όταν ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα χρειαστεί εκ νέου πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Ο κ. Ζάεφ πάντως δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση έως τώρα. Ένα σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις αναφορές σε ταυτότητα που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του τροποποιημένου Συντάγματος, που θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή εντός 15 ημερών μετά την πρώτη ψηφοφορία, δηλαδή έως την 3η Νοεμβρίου. Πέραν της ταυτότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ βουλευτές έχουν ζητήσει με κοινή δήλωσή τους σταδιακή υιοθέτηση της νέας ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε εσωτερική χρήση.

Οι δυο ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στο διάστημα των 100 επομένων ημερών θα αφορούν η μεν πρώτη το ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος που απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, ενώ η δεύτερη και τελευταία απαιτεί εκ νέου ενισχυμένη πλειοψηφία δυο τρίτων (80 βουλευτών από τους 120). Η όλη διαδικασία αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου περίπου. Εάν η διαδικασία στην πΓΔΜ προχωρήσει με τους ρυθμούς που προβλέπεται, τότε η διαδικασία κύρωσης στην ελληνική βουλή θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο του 2019. Εάν ισχύσουν τα όσα έχουν δηλώσει οι δυο εταίροι, το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος για τους πρώτους μήνες του 2019.