Και εγένοντο… «Έλληνες Ριζοσπάστες».

Το νέο κόμμα, στον χώρο της κοινωνικής Κεντροδεξιάς, ιδρύθηκε σήμερα από τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή, Σάββα Τσιτουρίδη.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σχηματισμών και των προσωπικοτήτων που προσπαθούν να διεκδικήσουν μερίδιο από την πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Καραμανλή, αλλά και πολιτικό χώρο, εκτός του φάσματος της ΝΔ όμως.

Η προσπάθεια του κ. Τσιτουρίδη, συνεπώς, δεν είναι η πρώτη.

Βεβαίως, ο κ. Τσιτουρίδης δεν κινείται σε συγκρουσιακή λογική, παρά επιμένει στην ανάγκη έκφρασης προγραμματικού λόγου, αλλά και πολιτικών συνεργασιών. «Σήμερα είμαστε εδώ για να προσχωρήσουμε στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος “Έλληνες Ριζοσπάστες” έχοντας βαθιά πίστη και σχέδιο για τον τόπο μας, μέσα σε μια ανοικτή Ευρώπη και έναν ανοικτό κόσμο.

Οι «Έλληνες Ριζοσπάστες» είναι το αποτέλεσμα προγραμματικής και ουσιαστικής δουλειάς πολλών ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα και η προγραμματική μας διακήρυξη για τον πρώτο στόχο μας, που είναι οι Ευρωπαϊκές εκλογές, είναι μία πλήρης πρόταση για την Ευρώπη των ονείρων μας», δήλωσε εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο, όπου κατέθεσε το καταστατικό του πολιτικού του σχηματισμού, ο πρώην υπουργός. Ερωτηθείς για το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές ο Σάββας Τσιτουρίδης σημείωσε ότι «δύο μήνες από σήμερα είναι ένα ικανό διάστημα για να μπορέσουμε να περπατήσουμε σε όλη την Ελλάδα, να παρουσιάσουμε την ιδρυτική διακήρυξή μας με την φιλοδοξία να είμαστε ένα κόμμα, το οποίο ήλθε για να μείνει».

Όπως είπε: «Δεν ξεκινάμε ως καστ προσωπικοτήτων»,τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι νέα παιδιά τα οποία δούλεψαν προγραμματικά. Διευκρίνισε, βεβαίως ότι «στην ομάδα αυτή μπορούν να προστεθούν όλες οι δυνάμεις, που πιστεύουν ότι πρέπει να συνεννοηθούμε, γιατί η Ελλάδα έχει πολλά δύσκολα μπροστά της και πρέπει να συνεννοηθούμε». Επίσης, ο κ. Τσιτουρίδης ανακοίνωσε ότι σε δέκα περίπου μέρες θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη η προγραμματική δήλωση του νέου κόμματος, ενώ για τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν σε τρεις φάσεις, σημειώνοντας ότι μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθούν τα δεκαπέντε πρώτα ονόματα, τα οποία είναι νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν σχέση με την πολιτική.

Τέλος, ερωτηθείς για συνεργασία με πρόσωπα από το πολιτικό σύστημα ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση αποκλείει συζήτηση που αφορά σε πρόσωπα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «στο μέλλον και στα πολλά δύσκολα που έχουμε μπροστά μας μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι λογικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες είναι έτοιμες να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε, γιατί η Ελλάδα που έρχεται απαιτεί πολιτικές συνεννοήσεις». Κινήσεις επί κινήσεων Η ίδρυση των «Ελλήνων Ριζοσπαστών», δε, θα είχε προκαλέσει αναμφίβολα λιγότερο ενδιαφέρον, αν η Κατερίνα Παπακώστα, πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, δεν είχε μέσω κύκλων της και του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το βράδυ της Κυριακής, ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Σάββα Τσιτουρίδη.

Από τις δηλώσεις Τσιτουρίδη, πάντως, προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο κοντινό, ενώ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που, θεωρητικά, δεν έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ, παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχει κάνει συζητήσεις, αλλά δεν σπεύδει να προκαταλάβει καμία συμφωνία και, στην πράξη, δεν θέλει να «καπελωθεί» από την κ. Παπακώστα. Στον χώρο, όμως, υπάρχει και άλλο εγχείρημα: η κίνηση που ετοιμάζουν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αλλά και οι πρώην γραμματείς των ΑΝΕΛ Γιάννης Μοίρας και Θύμιος Δρόσος. Λέγεται ότι εσχάτως σε αυτές τις συζητήσεις συμμετέχει και η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη που δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία, ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο πρώην υπουργός Χρήστος Ζώης.

Δεν αποκλείεται, τέλος, ως τις εκλογές να αποφασίσει εμπλοκή του και ο επίσης πρώην γαλάζιος υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει έλθει σε ανοιχτή ρήξη με τη ΝΔ. Ούτε νεύμα Το πιο ενδιαφέρον όλων, πάντως, έχει να κάνει με την πολιτική «προίκα» του Κώστα Καραμανλή, την οποία όλοι οι ανωτέρω διεκδικούν.

Ο κ. Καραμανλής, όμως, δεν κάνει ούτε νεύμα. Με πολλούς από τους ανωτέρω έχει να μιλήσει χρόνια, ενώ με άλλους έχει διαρρήξει την πολιτική του σχέση. Ο ίδιος παραμένει αταλάντευτος στην επιλογή του να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από το γραφείο του στην Παναγή Κυριακού περνάνε δεκάδες γαλάζια στελέχη, αλλά και υποψήφιοι, ενώ ο ίδιος, στην τελευταία του δημόσια δήλωση στο συνέδριο της ΝΔ, υπογράμμισε την ανάγκη μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει το κόμμα, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.