Η υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων από την Ελλάδα διαταρράσει τις ούτως ή άλλως τυπικές - λόγω ΝΑΤΟ - σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, δυο μήνες πριν την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα. Η χρονική επιλογή πάντως δημοσιοποίησης της υπόθεσης - την ημέρα δηλαδή που ξεκινούσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ με παρόντα τον Αμερικανό Πρόεδρο και τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε ούτως ή άλλως κακή συγκυρία, προξένησε αρκετά ερωτηματικά. Αυτό που πάντως επιβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση, είναι η πρόσδεση και η προσήλωση της κυβέρνησης στο ευρωατλαντικό αμυντικό σχήμα, κάτι που δεν θεωρείτο δεδομένο πριν από τρία χρόνια. Είναι πάντως σαφές ότι η Αθήνα “σήκωσε” το θέμα για να το υποστηρίξει τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο, όσο και στο εξωτερικό.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν στο reader.gr ότι η Αθήνα είχε καταγράψει τις κινήσεις των Ρώσων διπλωματών και είχε απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις αρκετό καιρό πριν στη Μόσχα. Όταν πλέον κατέστη σαφές ότι η άλλη πλευρά δεν επεδίωκε την απεμπλοκή, έγινε επίσημη ανακοίνωση της απέλασης, από την Παρασκευή 6 Ιουλίου και δόθηκε χρονικό διάστημα λίγων ημερών για να προετοιμάσουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι την αποχώρησή τους από την Αθήνα. Όπως ήταν φυσικό, η Μόσχα δεν άφησε ανανπάντητη την κίνηση της Αθήνας και ήδη διεμήνυσε πως θα προβεί σε αντίστοιχη κίνηση απέλασης Ελλήνων διπλωματών.

Στην Αθήνα πάντως έμπειροι παρατηρητές των εξελίξεων δεν έπεσαν από τα σύννεφα με αυτή την εξέλιξη. Υποστηρίζουν άλλωστε ότι η προσπάθεια επέκτασης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια συναντάται σε όλες της χώρες της περιοχής, ενώ όσοι παρακολουθούν στενά την τακτική των Ρωσικών συμφερόντων, αντιλαμβάνονται την εμπλοκή με τον Άγιο Όρος (την ώρα μάλιστα που το Πατριαρχείο της Μόσχας διαγκωνίζεται για ισχύ και επιρροή με το Φανάρι), ενώ κανείς θα πρέπει να συνδέσει και την πρόσφατη επίσκεψη (προ τριμήνου) του Αμερικανού Πρέσβη σε Μονές του Αγίου Όρους, σε μια προσπάθειά του προφανώς να αντιληφθεί το μέγεθος της επιρροής που επιδιώκουν τα ρωσικά συμφέροντα εκεί. Η κυβέρνηση διαρρέει ανεπισήμως μέσω κύκλων της, ότι προσπάθεια του ρωσικού “δακτύλου” ήταν και η προπαγάνδα στα ζητήματα του “Μακεδονικού”, με προσπάθεια χρηματοδότησης συγκεντρώσεων αλλά και του αγώνα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή παραμένει άγνωστο το πώς το επεισόδιο αυτό θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις τη στιγμή που η Αθήνα αναμένει μέσα στο Σεπτέμβριο την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που έρχεται σε συνέχεια επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα, αμέσως αφότου ολοκληρώθηκε η συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι είναι νωρίς να προδικάσει κανείς το τι μέλλει γενέσθαι, το χθεσινό επεισόδιο δεν αναμένεται να αφήσει ανεπηρέαστη τη σχέση των δυο χωρών, κυρίως μετά την δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.