Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια επίσκεψη χωρίς πρότερη προαναγγελία στο υπνωτήριο αστέγων στην Ακαδημία Πλάτωνος, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Άκουσε τις ιστορίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων αυτών και συζήτησε μαζί τους για το τι περισσότερο μπορεί να κάνει η πολιτεία για τη στήριξή τους. Φέτος τα Χριστούγεννα, ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα τυπικό καφενείο της πλατείας Βάθης, συζήτησε με άλλοτε τοξικοεξαρτημένα άτομα για τη μάστιγα των ναρκωτικών, ενώ περιηγήθηκε και στις «πιάτσες» των ναρκωτικών της πρωτεύουσας με την κινητή μονάδα της ΜΚΟ Praxisπου έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, να στηρίζει τους τοξικομανείς. 

Οι κινήσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη ενέχουν τον συμβολισμό ότι η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες, από τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά. Για παράδειγμα, το ζήτημα των ναρκωτικών μπορεί να αφορά τους κατοίκους του κέντρου ως προς την ασφάλεια στις περιοχές που ζουν, αλλά αφορά και τα ίσια τα τοξικοεξαρτημένα άτομα που αναζητούν διέξοδο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να περάσει το μήνυμα ότι ακόμα και ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» είναι στην ατζέντα μιας επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ και, προς τούτο, δεν υπάρχουν ταμπού. Για παράδειγμα, αντλώντας από την εμπειρία χωρών του εξωτερικού που το δοκίμασαν με επιτυχία, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανοιχτός στη οριοθέτηση εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών, τόσο για την καλύτερη εποπτεία του ζητήματος, όσο και για την πιο οργανωμένη επαφή των ανθρώπων αυτών με φορείς και οργανισμούς απεξάρτησης. 

Τα νέα πρόσωπα που ετοιμάζονται

Από την άλλη, με τον γαλάζιο κομματικό οργανισμό να βρίσκεται σε κατάσταση ολιγοήμερης ραστώνης, το επόμενο σημαντικό ορόσημο έχει να κάνει με τις ανακοινώσεις νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προσδιορίσει και την ημερομηνία για το «εναρκτήριο λάκτισμα» των σχετικών ανακοινώσεων: στις 10/1. 

Όπως εξηγούν γαλάζιες πηγές, δεν θα γίνουν όλες οι ανακοινώσεις μαζί,καθότι τα ψηφοδέλτια δεν έχουν κλείσει σε απόλυτο βαθμό. Θα ξεκινήσουν, όμως, να ανακοινώνονται ονόματα, ώστε τα νέα πρόσωπα να έχουν και περιθώριο μερικών μηνών για να βελτιώσουν την αναγνωρισιμότητά τους στις εκλογές τους περιφέρειες. 

Για παράδειγμα, στο πρώτο κύμα ανακοινώσεων θα περιλαμβάνονται οι 30 γυναίκες που έχουν «κλειδώσει» εδώ και περίπου έναν μήνα, με τις εν λόγω κυρίες να προέρχονται από πολλές περιφέρειες της Επικράτειας. Λάποιες έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική μάχη, άλλες δεν έθεσαν υποψηφιότητα στα κομματικά όργανα που ήταν μέλη και άλλες περιμένουν το πράσινο φως για να κινητοποιηθούν πιο δυναμικά. Σε παρόμοια μοίρα και πρόσωπα έως 40 ετών που επίσης έχουν κλείσει να είναι στα ψηφοδέλτια. Και πάει λέγοντας. 

Σημειωτέον, προ ημερών, στη γιορτή των εργαζομένων του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα πέντε γραμματέων του κόμματος στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Έτσι,  ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Βασίλης Ξυπολητάς, ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος και η γραμματέας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας Ζωή Ράπτη θα είναι υποψήφιοι στον βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ενώ ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Βασίλης Σπανακης και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης θα είναι υποψήφιοι στον νότιο τομέα της ίδιας περιφέρειας. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, με τη νέα χρονιά έπονται σημαντικές αλλαγές στον κομματικό οργανισμό, μιας και πολλά κομματικά στελέχη θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα είτε στις εθνικές είτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το κόμμα…πρέπει να κάνει εκλογές με μια ομάδα κρούσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, θα γίνουν και αλλαγές στο γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο, αλλά λίγο αργότερα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα του για τις αλλαγές αυτές στη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που προγραμματίζεται για μετά τα Φώτα.