Το γνωστό ρητό λέει πως οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, κάλλιστα μπορεί να γίνει μια εξαίρεση: Tόσο η επικείμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και οι υποψηφιότητες του Νάσου Ηλιόπουλου και της Κατερίνας Νοτοπούλου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφήνουν ως φυσική εξέλιξη κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο που θα πρέπει να καλυφθούν από τον πρωθυπουργό.

Η εξέλιξη αυτή ομολογείται επισήμως από κυβερνητικά στελέχη - συμπεριλαμβανομένου του Δημήτρη Τζανακόπουλου - ενώ ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Open TV: «Θα πρέπει να αναμένουμε τον ανασχηματισμό που θα προκληθεί, καθώς κάποιοι από τους ΑΝΕΛ θα φύγουν, ενώ κάποιοι θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εάν τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, με κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή έως τα τέλη Ιανουαρίου και την ταυτόχρονη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, τότε ο ανασχηματισμός τοποθετείται χρονικά στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Το μεγαλύτερο κενό θεωρητικά είναι αυτό του υπουργού Άμυνας, για το οποίο συζητείται έντονα το όνομα του νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη - εξ ου και οι πρόσφατες σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους δηλώσεις του κατά της Τουρκίας. 

Από εκεί και πέρα, κενές θα παραμείνουν θέσεις αναπληρωτών και υφυπουργών, συνεπώς οι πιθανότητες να υπάρξουν «καραμπόλες» σε υπουργικές καρέκλες θεωρούνται απειροελάχιστες. Εκτός κι αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να κάνει την έκπληξη και να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις υπουργών, με το σκεπτικό ότι θέλει να δοκιμάσει νέα πρόσωπα ή να διευκολύνει κορυφαία στελέχη του στον προεκλογικό τους αγώνα και τελικώς στην επανεκλογή τους.