Η απόφαση του Γιώργου Αμυρά να ανεξαρτητοποιηθεί σήμερα το πρωί από το Ποτάμι, ήταν μια ακόμη πράξη στο δράμα της αποδόμησης που προκάλεσε στο κόμμα η συμφωνία των Πρεσπών.

Με το βουλευτή στην ουσία να προαναγγέλει την πράξη του ήδη από το Σαββατοκύριακο (μαζί με το Γρηγόρη Ψαριανό - που πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στην αντίστοιχη κίνηση) το Ποτάμι χάνει πλέον την κοινοβουλευτική του υπόσταση και αφήνει τους τέσσερις εναπομείναντες βουλευτές ανεξάρτητους. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται φυσιολογική, από τη στιγμή που το κόμμα απέτυχε να υιοθετήσει μια κοινή στάση μεταξύ των βουλευτών του, παρά το ότι υπήρξαν σκέψεις για αποχή και των πέντε από την ψηφοφορία.

Όπως έγραψε ο Γιώργος Αμυράς, η ανεξαρτητοποίηση ήταν αναγκαία πράξη, καθώς «Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρος του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα».

Κι αν στο Ποτάμι τα πράγματα έχουν λίγο-πολύ δρομολογηθεί, με τους βουλευτές του να ακολουθούν πλέον αυτόνομη και διαφορετική πορεία, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει τη συμφωνία, προκαλούν νέες ρωγμές στο ΚΙΝΑΛ.

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά για άμεση διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν μια πράξη που είχε αποφασιστεί εδώ κι ημέρες από τη Φώφη Γεννηματά και είχε κριθεί επιβεβλημένη, από τη στιγμή που η διαφορροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου περνούσε ένα μήνυμα διεμβολισμού του χώρου από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Γεννηματά φαίνεται πως είχε ζητήσει μέσα στην εβδομάδα από τον κ. Θεοχαρόπουλο να καταψηφίσει ή να απέχει και φαίνεται πως είχε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ με διαγραφή.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Ψαριανός (ΣΚΑΙ) ο κ. Θεοχαρόπουλος φέρεται να συζητούσε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Σταύρο Θεοδωράκη την προσχώρησή του στην ΚΟ του Ποταμιού, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενη αποχώρηση βουλευτή, σενάριο που μένει να φανεί εάν μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε χθες ότι του ζητήθηκε να καταψηφίσει με αντάλλαγμα να παραμείνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση στις ερχόμενες εκλογές, με τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά ότι «στο Κίνημα Αλλαγής κάνουμε πάντα συνεργασίες με αρχές και όχι παζάρια».

Πλέον το ΚΙΝΑΛ οδεύει προς έκτακτο συνέδριο στα τέλη Μαρτίου, όπου η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αποφασίσει εάν και με ποιους θα συμμετάσχει, με τον κόμμα να καλείται να λύσει προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από το αρχικό μοντέλο λειτουργίας με τη συμμετοχή του Ποταμιού στα όργανα του ΚΙΝΑΛ.