Έτοιμη για τη μητέρα των μαχών, στην οποία εξελίσσεται η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, είναι η κυβέρνηση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που απέσπασε. Η συζήτηση ξεκινά σήμερα στη Βουλή και η κρίσιμη ψηφοφορία θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, με το πλέον σημαντικό να είναι ότι στο Μαξίμου παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό.

Η διαγραφή π.χ. του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν στην κυβέρνηση ότι δικαιώνει και τις προσπάθειές τους για τη συγκρότηση «προοδευτικού μετώπου», όπως το ονομάζει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και την εκτίμησή τους ότι το Κίνημα Αλλαγής υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά γέρνει... δεξιότερα. Την ίδια στιγμή, η ψήφος κατά συνείδηση που αποφάσισε το Ποτάμι για τη συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζει την κύρωση της συμφωνίας, αφού συγκεντρώνονται οι 151 ψήφοι.

Ο πρωθυπουργός έδωσε μέσω της συνέντευξής του στην «Αυγή» το σύνθημα για την κύρωση της συμφωνίας, εμμένοντας ότι αποτελεί «πατριωτικό καθήκον» η ψήφισή της, ενώ τόνισε με νόημα πως «δεν με ενοχλεί που η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης μου ασκούν σφοδρή κριτική. Με ενοχλεί ότι η κριτική αυτή είναι άδικη και πολλές φορές ταυτίζεται με τα επιχειρήματα της Δεξιάς». Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, στο Μαξίμου εμμένουν στη σκληρή γραμμή με αφορμή το «όχι» στη συμφωνία. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χρέωσαν τα επεισόδια στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στη Χρυσή Αυγή, εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι η ΝΔ δεν τα καταδίκασε, με αποτέλεσμα, όπως λένε, να αποδεικνύεται έτσι η ταύτισή της με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους.

Για το ίδιο το συλλαλητήριο, το Μαξίμου δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο ούτε πρόκειται να το κάνει. Ισχύει ό,τι και στα προηγούμενα συλλαλητήρια: ότι, δηλαδή, δεν αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός που μπορεί ν' αλλάξει τα δεδομένα που υπάρχουν για την κύρωση τυς συμφωνίας. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι ήταν πράγματι ένα μαζικό σε συμμετοχή συλλαλητήριο, αλλά στο σημείο αυτό αφήνουν αιχμές ότι υποκινήθηκε και ενισχύθηκε η συμμετοχή του κόσμου από τη ΝΔ, προκειμένου να καταφέρει να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων.