Η αντίστροφη μέτρηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε από χθες βράδυ, με την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης. «Αναμένεται», διότι όλα εξαρτώνται από την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει ή όχι πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, θα μεσολαβήσει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κι έτσι η διαδικασία κύρωσης των Πρεσπών θα καθυστερήσει ανάλογα.

Ούτως ή άλλως, η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής δεν ξεκίνησε ανέφελα: προηγήθηκαν οι καβγάδες για τα διαδικαστικά και κυρίως η αντικατάσταση και ο ορισμός βουλευτών, ώστε ν' αποτυπωθούν οι νέες ισορροπίες που έφερε η αποχώρηση από την κυβέρνηση των ΑΝΕΛ και η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, ωστόσο η ΝΔ κατηγόρησε τον Νίκο Βούτση για «κοινοβουλευτική εκτροπή» κι έτσι χρειάστηκε ακόμη και... κλήρωση για τους βουλευτές που παίρνουν μέρος στις εργασίες της Επιτροπής. Το κλίμα στην Επιτροπή φορτίστηκε, επίσης, από τις αναφορές του Πάνου Καμμένου, ο οποίος πέρασε για τα καλά στην αντιπολίτευση. Μίλησε μεταξύ άλλων για κυβέρνηση αποστατών που έχασε το ηθιικό της πλεονέκτημα και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παράνομη σύνθεση της Επιτροπής.

Η κυβέρνηση πάντως κοιτάει μπροστά. Σ' αυτή τη λογική εντάσσεται το βίντεο που κυκλοφόρησε το Μαξίμου και παρουσιάζει τον πρωθυπουργό σε σημαντικές φάσεις της διαπραγμάτευσης με τον Ζόραν Ζάεφ έως την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Το υπουργείο Εξωτερικών, επίσης, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ένα σημείωμα με «ερωτήσεις πολιτών και απαντήσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά, για τις λεπτομέρειες και τα αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας, ολοκληρώνοντας την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, με τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου της συμφωνίας. Δεν παύουν, επίσης, να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ν' αφήνει εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να περιχαρακώνεται στα δικά του όρια.

Στην κυβέρνηση, εξάλλου, έχουν δεδομένο με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει έως αυτή τη στιγμή ότι η συμφωνία θα περάσει με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151 βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ αθροίζονται Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Δανέλλης, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Θεοχαρόπουλος. Δηλαδή, 153 βουλευτές - εφόσον, βεβαίως, ψηφίσουν πράγματι όλοι και δεν υπάρξουν εκπλήξεις από βουλευτές άλλων κομμάτων την τελευταία στιγμή.