Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει ταυτόχρονα και χαρτοφυλάκιο συγκεκριμένου υπουργείου. Το υπουργείο Εξωτερικών, είναι εκείνο που διαχρονικά έχει... φιλοξενήσει τους περισσότερους πρωθυπουργούς, καθώς από εκεί έχουν περάσει ακόμα τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, το 1985, ο Ανδρέας Παπανδρέου αφού επανεξελέγη ανέλαβε εκτός από την πρωθυπουργία και το υπουργείο Άμυνας, το οποίο παρέδωσε περίπου έναν χρόνο αργότερα στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Επτά χρόνια αργότερα, το 1992 και με το Μακεδονικό να αποτελεί και τότε την αφορμή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αποπέμπει από την κυβέρνησή του, τον Αντώνη Σαμαρά και αναλαμβάνει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιό του στο υπουργείο Εξωτερικών, για να το παραδώσει τον Αύγουστο του 1993, στον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.

Το 2004 η χώρα αλλάζει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Κώστας Καραμανλής εκτός από την πρωθυπουργία ανέλαβε και το υπουργείο Πολιτισμού, θέλοντας να σηματοδοτήσει και τη σημασία που έδινε η χώρα στην επιτυχημένη διεξαγωγή τους.

Ο Κώστας Καραμανλής παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο το 2006, στον Γιώργο Βουλγαράκη.

Τελευταίος πριν τον Αλέξη Τσίπρα που είχε αναλάβει αυτόν τον διπλό ρόλο, ο Γιώργος Παπανδρέου, έπειτα από την εκλογή του, το 2009. Εκτός από τα βασικά του καθήκοντα, ανέλαβε και εκείνα του υπουργού Εξωτερικών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως αυτή του η επιλογή, είχε δυσαρεστήσει ιδιαιτέρως τον εξ απορρήτων του, Νίκο Κοτζιά που εποφθαλμιούσε την θέση.