Λένε πως στην πολιτική πρέπει να ακούς το θυμόσοφο λαό που λέει ότι «πρέπει να κρατάς τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς κοντύτερα».

Αν είναι πράγματι έτσι, η Φώφη Γεννηματά πρέπει να λύσει – με τρόπο αποφασιστικό και γρήγορο – τρία πολύ σημαντικά ζητήματα:

Πρώτον, το σταυρόλεξο των υποψηφιοτήτων για τους κκ. Παπανδρέου, Βενιζέλο και Ανδρουλάκη. Η συνάντησή της με τον πρώην Πρωθυπουργό, μπορεί να μην έβγαλε είδηση, όμως είναι κοινό μυστικό πως ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει εδώ και καιρό να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα. Με δεδομένο πως πρώην Πρωθυπουργός δεν έχει ανάγκη σταυροδοσίας για να εκλεγεί, η θέση αναμένεται να καλυφθεί αλλά θα στερήσει την έδρα από τον συνεργάτη της κ. Γεννηματά, Θ. Παπαθεοδώρου.

Η διαπραγμάτευση με τους Παπανδρέου αφορά και την πιθανή υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αλλά προσθέτει ένα ακόμη βαρίδι στη δύσκολη άσκηση ισορροπίας που επιδιώκει η κ. Γεννηματά. Σε ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και πολύ καιρό διαμηνύσει στην κυρία Γεννηματά πως ο ρόλος του δεν μπορεί να περιοριστεί στο κυνήγι ψήφου στην Α’ Θεσσαλονίκης και έχει ζητήσει να καταλάβει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. Με δεδομένη την αποχώρηση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ η θέση είναι διαθέσιμη για τον κ. Βενιζέλο, πλην όμως στερεί τη δυνατότητα από την κυρία Γεννηματά για μια επιλογή εκτός πολιτικής στη συμβολική θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη έγινε πιο εύκολη μετά την ανακοίνωση της Εύας Καϊλή για τη νέα υποψηφιότητά της στην ευρωβουλή, που ανοίγει το δρόμο και για τον έτερο ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, παρά την αρχική άρνηση της κυρίας Γεννηματά. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει να κατέβει σε όποια από τις δυο κάλπες προηγηθεί (είτε εθνικές, είτε ευρωεκλογές). Στην πρώτη περίπτωση θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο τομέα της Αθήνας.

Το δεύτερο «αγκάθι» στο μυαλό της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ αφορά στην προσπάθεια ομογενοποίησης του ΚΙΝΑΛ μετά τα όσα προηγήθηκαν στον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Η Χαριλάου Τρικούπη απέδωσε πολλά από τα «κακά της μοίρας» της στα διορισμένα όργανα της πρώτης περιόδου κι επιδιώκει εκλογή συνέδρων στις αρχές Μαρτίου που θα οδηγήσει στην εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος στις 30-31 Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της ΔΗΜΑΡ, αφού κάποια από τα μέλη του κόμματος δήλωσαν πως θα αποχωρήσουν από το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνεργασία με τον Σπύρο Λουκούδη αναζητά ένα αυτόνομο σχήμα συνεργασίας στο χώρο της Αριστεράς που είτε θα κατέβει αυτόνομο, είτε θα ενθυλακωθεί σε ένα υπάρχον κομματικό σχηματισμό στο δρόμο προς τις εκλογές.

Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη της Κεντροαριστεράς είναι ο τρίτος μεγάλος πονοκέφαλος της Φώφης Γεννηματά με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την αντεπίθεση με πολύ σκληρές εκφράσεις. «Είμαστε σε πόλεμο με τον κ. Τσίπρα και την παρέα του, με την οποία κυβερνά χωρίς κανόνες τη χώρα. Είναι τυχοδιώκτης και νεοκομουνιστής και έχει δημιουργήσει κλίμα παρακμής», δήλωσε η κυρία Γεννηματά με αφορμή την παρασκηνιακή συναλλαγή των πρώην κυβερνητικών εταίρων για τη μη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

 Στο ΚΙΝΑΛ πάντως απαντούν με μια συγκεκριμένη φρασεολογία στο ζήτημα της περίφημης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο: πρώτον, ότι οι μόνοι που μέχρι στιγμής φαίνεται να σαγηνεύονται από τις πολιτικές σειρήνες του κυβερνώντος κόμματος είναι οι πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ που διαγκωνίζονται ώστε να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, ότι η πραγματική ιδεολογική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ συναντάται στην στήριξη που δίνουν τα στελέχη του στο καθεστώς Μαδούρο, όταν ολόκληρη η Ευρώπη έχει πάρει ξεκάθαρα το μέρος της αντιπολίτευσης.