Στο ιστορικό τηλεφώνημα του Προκόπη Παυλόπουλου το 2015, μετά το δημοψήφισμα και τον «καθοριστικό ρόλο» του για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναφέρθηκε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Πέμπτης. 

Αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες εκείνης της συνομιλίας ο Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τον εαυτό του, ως εγγυητή της βούλησης της χώρας να παραμείνει στην Ευρωζώνη μετά από το Δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι η αντιπολίτευση ήταν και εκείνη έτοιμη να πράξει τα δέοντα.

Όπως σημείωσε ο ρόλος του τώρα πλέον είναι να υπηρετεί την Ιστορία και τόνισε ότι «το τηλεφώνημα αυτό ήταν ιστορικό, καθώς χάρη σε αυτό καταφέραμε να ξεκινήσουμε και πάλι τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, στον οποίο ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, είχαν πιστέψει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τελικά στις 13 Ιουλίου κατέληξαν σε Συμφωνία ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά εάν δεν είχε εταίρους, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να συμβάλλουν, όπως η Άγκελα Μέρκελ, η οποία διαδραμάτισε έναν ρόλο σημαντικό και θετικό.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «ο Φρανσουά Ολάντ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος Φίλος της Ελλάδας αλλά και μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στον Ευρωπαϊκό χώρο», ενώ υπογράμμισε και την πολύτιμη συμβολή του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνόδευε τον Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι οι Έλληνες - και ο ίδιος προσωπικώς - θα θυμόμαστε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, ότι ο Φρανσουά Ολάντ είχε το θάρρος να αναγνωρίσει ευθέως τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο Ελληνικός Λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των κρατών-μελών της.