Στην ψηφοφορία για την κύρωση του Πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ (Βόρειας Μακεδονίας) στο ΝΑΤΟ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ανέδειξε μία διάθεση διαλόγου μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών, επομένως και την προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι η Ελλάδα κερδίζει πόντους σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο καθώς από την μία πλευρά εμφανίζεται να επιλύει μία ιστορική εκκρεμότητα όπως το Μακεδονικό και από την άλλη αναζητεί λύσεις για να διευθετήσει τις διαφορές της με την γειτονική Τουρκία.

Με την αυριανή ψηφοφορία στην Βουλή ολοκληρώνονται πάντως και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει την αξία του να καταγραφεί το πώς θα αντιδράσει η αντιπολίτευση απέναντι στους έξι βουλευτές που δήλωσαν πως η ψήφος τους πρέπει να προσμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία καθώς και εάν το πρωτόκολλο εισδοχής συγκεντρώσει τις 153 θετικές ψήφους που συγκέντρωσε η κύρωση της Συμφωνίας πριν από λίγες ημέρες. Την Παρασκευή αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του και ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος που περιλαμβάνεται στην ομάδα των «6».

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις διαδικασίες για να κατατεθεί στη Βουλή το διάδοχο νομικό πλαίσιο στον Νόμο Κατσέλη που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας με κύριο μοχλό την προσφυγή στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι και το ζήτημα του «ανασχηματισμού» με τον πρωθυπουργό να κάνει κάποιες μικρές προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα κυρίως με αφορμή τις επικείμενες αποχωρήσεις των Νάσου Ηλιόπουλου και Κατερίνας Νοτοπούλου.