Μπορεί η ΝΔ να έχει στραμμένες τις «κεραίες» στις εξελίξεις της υπόθεσης Πολάκη-Στουρνάρα που έχει πάρει νέα τροπή μετά και την εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ηχογράφησε την κλήση του προς τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, υπάρχουν, όμως, και παράλληλες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το στοίχημα της ανανέωσης που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και σίγουρα ως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν περί τα 15 νέα πρόσωπα, τα οποία για πρώτη φορά διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, και θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαμηνύουν ότι σε αυτά τα ονόματα δεν περιλαμβάνεται κάποια μεγάλη «έκπληξη», ενώ ο πρόεδρος του κόμματος εναντιώνεται στρατηγικά στη λογική των υποψηφίων-σελέμπριτι. Από την άλλη, είναι σαφές ότι στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να δώσει το μήνυμα ότι ένα κράμα άξιων ανθρώπων, με ποικίλες αφετηρίες και αρκετά «ένσημα» συμπεριλαμβάνονται στη γαλάζια λίστα, κάτι που θεωρείται πρελούδιο και του τι πρόκειται να γίνει στις εθνικές λίστες, οι οποίες κατά περισσότερο από 90% έχουν κλείσει. 

Σημειώνεται ότι, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, αν οι εθνικές εκλογές για κάποιον λόγο δεν συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, τότε η ΝΔ θα αναγορεύσει την ευρωκάλπη σε μητέρα των μαχών, πολιτικοποιώντας την στο έπακρο, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της χαλαρής ψήφου και να καταστεί εξ αρχής σαφής η καθαρή διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ, πάντως, εξακολουθούν να θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανό το σενάριο εκλογών τον Μάιο, με δεδομένες και τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις που δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να «βάλει ατζέντα», εκτιμώντας παράλληλα ότι η κυβερνητική φθορά είναι αρκετά μεγάλη, ώστε ο πρωθυπουργός να ρισκάρει συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές, μετά από μια καθαρή ήττα στην ευρωκάλπη.

Ως προς τις έδρες της επόμενης Ευρωβουλής, στη ΝΔ εκτιμούν ότι πάνε σίγουρα για επτά, έναντι των πέντε που έχει σήμερα το κόμμα, με προοπτική ακόμα και για οχτώ, αν το ποσοστό που πετύχουν στην κάλπη είναι πάνω από 30%.

Ως προς τα πρόσωπα που θα είναι για πρώτη φορά στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, όπως έχει γράψει το Reader.gr, αυτά, μεταξύ άλλων, είναι: ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος που έχει ξεκινήσει το «τρέξιμο». Μία «μίνι» έκπληξη είναι η περίπτωση της πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώς Γούλα, η οποία είχε σταθεί στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη, στην επίθεση που δέχτηκε πέρυσι. Ακόμα, δύο πρόσωπα με «παρελθόν» στο Ποτάμι μπαίνουν στη μάχη για πρώτη φορά με τα «χρώματα» της ΝΔ: ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και ο καθηγητής της Οξφόρδης και άλλοτε υποψήφιος πρόεδρος του Ποταμιού, Παύλος Ελευθεριάδης. Υποψήφιος θα είναι ο νεαρός ψυχίατρος Δρ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ΑΜΕΑ με έντονη κοινωνική δράση και γιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο. Υποψήφιος θα είναι ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής ενώ ακούγεται έντονα και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιάννης Πάιδας. Υποψήφιοι θα είναι σίγουρα το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, Γιώργος Κρεμλής, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης, το στέλεχος της Κομισιόν Νίκος Γιαννής, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς, ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Θοδωρής Καλαμπόκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης και η καθηγήτρια της Ιατρικής Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα

Στα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο, τέλος, πρέπει να συνυπολογίζονται και επτά νυν ευρωβουλευτές, αλλά και βουλευτές της ΝΔ που θα πολιτευθούν στο ευρωψηφοδέλτιο: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Γιώργος Κύρτσος και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, η Άννα Ασημακοπούλου και η Κατερίνα Μάρκου, ενώ ανοιχτή είναι ακόμα η περίπτωση της Έλενας Ράπτη

Και, φυσικά, το ευρωψηφοδέλτιο ακόμα δεν κλείνει και, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, θα συμπληρωθεί, καθώς εκτιμάται ότι, αν ο κ. Μητσοτάκης πολιτικοποιήσει στο έπακρον τις ευρωεκλογές, τότε και το ευρωψηφοδέλτιο θα χρειαστεί την κατάλληλη…ενίσχυση σε επίπεδο προσώπων.