Η τρέχουσα περίοδος στις Βρυξέλλες είναι προπαρασκευαστική: στα γραφεία της Κομισιόν προετοιμάζονται για την ομιλία του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, το περίφημο State of the Union, το Ευρωκοινοβούλιο μεταφέρεται στο Στρασβούργο για την επόμενη εβδομάδα και στα κόμματα αναζητούν ποιοι θα δώσουν τη μάχη των επικείμενων ευρωεκλογών.

Στα πηγαδάκια του πρώτου EPP Talks, μιας εκδήλωσης της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στο πολύβουο Σεν Ζερί των Βρυξελλών, το απόγευμα της Πέμπτης, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το αν ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα έχει αντίπαλο στο συνέδριο του κόμματος στο Ελσίνκι, στις αρχές Νοεμβρίου, όπου θα επιβεβαιωθεί το ποιος θα ηγηθεί της καμπάνιας του ΕΛΚ. Πρόκειται για τη θέση του Spitzenkandidat, όπως λέγεται κατά το γερμανικότερο: ο επικεφαλής υποψήφιος ενός κόμματος. Ο Γερμανός Βέμπερ είναι επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, μετρ του τακτικισμού και των ισορροπιών, με καλή σχέση τόσο με το κόμμα του, τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έσπευσε από νωρίς να τον στηρίξει.

Η υποψηφιότητα Βέμπερ μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πτέρυγες του ΕΛΚ: και από την παραδοσιακή, πιο μετριοπαθή Κεντροδεξιά, της οποίας ηγείται η Μέρκελ, αλλά και της λαϊκιστικής, φερ ειπείν από πολιτικούς της κατηγορίας του Ούγγρου Όρμπαν. Όλοι, πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης κοιτούσαν προς την κατεύθυνση του Φινλανδού Άλεξ Στουμπ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας του Βορρά την περίοδο Βαρουφάκη, αλλά και πρώην πρωθυπουργός για μερικούς μήνες, πλέον έχει μετακινηθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα ήθελε να κατέβει απέναντι στον Βέμπερ και θεωρεί ότι μπορεί να βρει υποστήριξη και δύο κόμματα, από διαφορετικές χώρες να τον στηρίξουν στο συνέδριο του Ελσίνκι. Ενδεχομένως, θα ήθελε και τη στήριξη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στενές σχέσεις με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που έχει συμβάλλει καθοριστικά στη δικτύωσή του στις τάξεις του ΕΛΚ, ενώ, τον περασμένο Νοέμβριο, στις Βρυξέλλες, τον παρουσίασε ενώπιον των ευρωβουλευτών του κόμματος ως τον επόμενο πρωθυπουργό που δίνει τη μάχη ενάντια στον λαϊκισμό στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι ενισχύονται από την ανάδειξη του Μακρόν και του κινήματός του En Marche. Ο Μακρόν, άλλωστε, κάλεσε το ΕΛΚ να αποσαφηνίσει τη στρατηγική του και να μην ταλαντεύεται μεταξύ ευρωπαϊσμού και λαϊκισμού. Για το ALDE, πάντως, ακούγεται έντονα το όνομα της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, της νυν Επιτρόπου Ανταγωνισμού που έχει προκαλέσει αίσθηση από τον τρόπο που έχει…κυνηγήσει μεγάλες εταιρείες, όπως η Appleή η Google. Είναι σαφές, πάντως, ότι, παρά τη δυναμική Μακρόν, το ALDEδεν θα μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Με αυτό το δεδομένο, λέγεται ότι ήδη είναι σε φάση επεξεργασίας μια γαλλογερμανική συνεννόηση, με φόντο την «ανταλλαγή» στα ύπατα αξιώματα της Επιτροπής και της ΕΚΤ: η Καγκελάριος Μέρκελ θέλει Γερμανό πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ οι Γάλλοι δεν θέλουν τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, θερμό υποστηρικτή της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, στην Τράπεζα. Έτσι, για την ΕΚΤ ακούγεται έντονα το όνομα του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη Βιλερουά Ντε Γκαλό, ώστε να διαδεχθεί ομαλά τον Μάριο Ντράγκι που αποχωρεί. 

Τέλος, οι Σοσιαλιστές…ψάχνονται γενικώς, μιας και τα ποσοστά τους είναι πανευρωπαϊκά σε ύφεση και οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες που ακούστηκαν, είτε του Πιερ Μοσκοβισί είτε της Φεντερίκα Μογκερίνι, δεν ενθουσίασαν. Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, είναι τι θα κάνουν και πώς θα κεφαλαιοποιήσουν το ρεύμα τους οι λαϊκιστές και η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Σαλβίνι και Λε Πεν συναντώνται στο κόμμα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία που καλπάζει στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία και ξεπερνά πλέον στη δεύτερη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες είναι στο κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Είναι, πάντως, κοινός τόπος στις Βρυξέλλες ότι, μετά τις ευρωεκλογές, οι λαϊκιστές θα βγουν ενισχυμένοι σε απόλυτους αριθμούς.