Την τελική της πρόταση για μια «ευρεία και γενναία» Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή η ΝΔ, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, και στον αντίποδα της πρότασης 23 σημείων που έχει καταθέσει εδώ και μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, από γαλάζιες πηγές, χαρακτηρίζεται «περιορισμένη και, ως επί το πλείστον, ιδεοληπτική».

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η ΝΔ αναμένεται να προτείνει την αναθεώρηση άνω των 50 άρθρων του υφιστάμενου Συντάγματος που, συνδυαστικά με λίγες προσθήκες άρθρων που θα προταθούν από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθιστούν την πρότασή της σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, όπως υπογραμμίζουν γαλάζιες πηγές, μόνο 10 είναι τα άρθρα, στα οποία η ΝΔ ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ανάγκη αναθεώρησής τους, με τις προτάσεις των δύο κομμάτων, όμως, και για τα συγκεκριμένα άρθρα, ως επί το πλείστον, να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του αναμένεται να επαναλάβει έτι μια φορά την πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για από κοινού ψήφιση άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε η κατεύθυνσή της να είναι αμιγώς αρμοδιότητα της επόμενης Βουλής. 

Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής που θα μιλήσουν οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων, βουλευτές, αλλά και προς το τέλος της οι αρχηγοί των κομμάτων, θα ληφθεί απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης. Αυτή η Επιτροπή, εκ των υστέρων, θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της, προκειμένου να καθορίσει ποια θα είναι τα άρθρα που θα καταστούν αναθεωρητέα. Η απόφαση της Επιτροπής θα κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, σε δύο ψηφοφορίες, με απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Για όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (δηλαδή από 180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει το περιεχόμενο  με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. 

Μάλιστα, ένα ζήτημα που αναμένεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε εργασίες fasttrack, με τη ΝΔ να αντιδρά εντόνως. «Η κυβέρνηση προτείνει διαδικασίες που δεν έχουν προηγούμενο. Οι προηγούμενες Επιτροπές διαρκούσαν ένα εξάμηνο και έπαιρναν και παρατάσεις», έλεγαν στο Reader.grγαλάζιες κομματικές πηγές, προαναγγέλλοντας αντίδραση. «Θα αντιδράσουμε εντονότατα, αλλά έτσι επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση συναίνεσης και θέλει να εντάξει τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο προεκλογικό του παιχνίδι», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές. 

Υπό αυτό το πρίσμα, από τη ΝΔ διαμηνύουν ότι θα πουν όχι σε μια «προσχηματική αναθεώρηση» και σε μια λογική «συριζοποίησης του Συντάγματος» και προειδοποιούν ότι θα εκθέσουν την κυβερνητική προσέγγιση με τις προτάσεις τους. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύσκεψη με τους βουλευτές του κόμματος που θα συμμετάσχουν στην εν λόγω Επιτροπή, προκειμένου να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της γαλάζιας πρότασης, αλλά και της στάσης του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι από τη ΝΔ θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης οι εξής δώδεκα βουλευτές: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκη Κεραμέως, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τσιάρας και Κωστής Χατζηδάκης, ενώ γενικός εισηγητής του κόμματος θα είναι ο Κώστας Τασούλης που είχε επιμεληθεί και το πρώτο setπροτάσεων της ΝΔ, το καλοκαίρι του 2016. Κομβικό ρόλο στην κατάρτιση της γαλάζιας πρότασης, δε, έχει διαδραματίσει και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης.