Έναν... ανένδοτο που κατέληξε σε άτακτη υποχώρησή του, κήρυξε το προηγούμενο Σάββατο ο Πάνος Καμμένος. Με ανάρτησή του στο twitter μια σχεδόν εβδομάδα αργότερα, ο υπουργός Άμυνας μετά και από την ήττα που υπέστη στην ίδια του την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση

Ήταν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που αρχικά «πυροδότησαν» την «ωρολογιακή βόμβα» που λέγεται Πάνος Καμμένος, Ο κ. Κοτζιάς είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του».

Η απάντηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήρθε ελάχιστη ώρα αργότερα. Ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του ξεκαθάριζε τόσο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα στο εθνικό θέμα, αλλά παράλληλα κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά πως «ομολόγησε αποστασία» ενώ κήρυξε... ανένδοτο. Σε μεταγενέστερη ανάρτησή του, συμπλήρωνε πως «δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά». Την ίδια ώρα συγκαλούσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ώστε να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας, ενώ ξεκινούσαν και οι επαφές με το Star για μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην οποία αναμένετο να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του ίδιου και του κόμματός του. 

Η πρώτη απόπειρα για σύγκληση της ΚΟ όμως απέβη... άκαρπη. Παπαχριστόπουλος και Κουίκ, θεωρούνταν ούτως ή άλλως «ξένα σώματα για το κόμμα» καθώς αμφότεροι στηρίζουν ανοιχτά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δήλωση ρήξης έκανε και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. 
Ο Βασίλης Κόκκαλης δικαιλογήθηκε για την απουσία του από την ΚΟ λέγοντας πως χάλασε το αμάξι του, ενώ η Έλενα Κουντουρά που μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση για τη Συμφωνία, βρισκόταν στο εξωτερικό. Συνεδρίαση της ΚΟ δεν έγινε, παρουσιάστηκε όμως όπως είχε προγραμματιστεί το νέο σήμα του κόμματος με διαδικτυακό σποτ που προοικονομούσε τη ρήξη με την κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση της ΚΟ αναβλήθηκε για σήμερα, Παρασκευή. Το ίδιο και η συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στο κεντρικό δελτίο του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. Δεν συνέβη το ίδιο με την προγραμματισμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Open. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτήν εκτίμησε ότι έχει πλειοψηφία τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. 

Με τη θέση του πρωθυπουργού ξεκαθαρισμένη πλέον, ο Πάνος Καμμένος αποχαιρέτησε τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο λέγοντάς τους πως «αυτή είναι η τελευταία φορά που είμαι εδώ ως υπουργός» και το πρωί της επομένης εισηγήθηκε την απόσυρση των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή, όχι όμως και την απόσυρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Υπέρ της εισήγησής του τάχθηκαν η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, αλλά κανείς άλλος. Οι υπόλοιποι βουλευτές, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη των ΑΝΕΛ, κατηγόρησαν τον πρόεδρό τους ότι έφερε σε αδιέξοδο το κόμμα, απέρριψαν την εισήγησή του για απόσυρση βουλευτών και ζήτησαν η συνεδρίαση να επαναληφθεί με παρουσία των απόντων. 

Με αφορμή την καθυστέρηση της διαδικασίας ψήφισης των Συνταγματικών Τροπολογιών στη Βουλή της πΓΔΜ, Πάνος Καμμένος και Αλέξης Τσίπρας ακύρωσαν το μεταξύ τους τετ-α-τετ που θα «έβγαζε ειδήσεις», με τον πρώτο να ακυρώνει και τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Star. Η υποχώρηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ολοκληρώθηκε με ένα tweet που ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκτός αν συνδεθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών

Ενδεικτικό της θέσης στην οποία βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας είναι το γεγονός πως ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, αν δηλαδή πράγματι η ψήφος εμπιστοσύνης συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν προεξόφλησε την καταψήφιση της κυβέρνησης. Αντίθετα σημείωσε πως τότε «θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ».