Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα, παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και τον καθαγιασμό των υδάτων.

«Στις αρχές του 1922 ο Ελευθέριος Βενιζέλος φιλοξενήθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς ενώ επισκεπτόταν ως απλός πολίτης τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να γνωρίσει από κοντά τη νέα μεγάλη δύναμη που είχε έρθει στο προσκήνιο. Λίγους μήνες αργότερα, όταν αγωνιζόταν για την ανόρθωση της Ελλάδας μετά τη μικρασιατική καταστροφή, οι ομογενείς κάτοικοι της πόλης του έστειλαν τηλεγράφημα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη, για το καλό του Έθνους μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του ελληνισμού και της πατρίδας μας. Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν, στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Πρόκοψαν, διακρίθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στους ομογενείς. 

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελούσε πάντα όχι απλά ένα φάρο πίστης, αλλά το αόρατο νήμα το οποίο ένωνε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης -ειδικά εδώ στην Αμερική- με την πατρίδα μας», δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, τον οποία χαρακτήρισε «σπουδαίο ιεράρχη», συμπληρώνοντας πως -όπως λέει και το όνομά του- «φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον Ελληνισμό της Αμερικής και παντού στον κόσμο». Παράλληλα προσέθεσε πως το ελληνικό κράτος θα στηρίξει οικονομικά τη Θεολογική Ακαδημία της Βοστώνης.

 

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή Sponge Docks, ονομασία που δόθηκε στην περιοχή προς τιμήν των Καλύμνιων σφουγγαράδων. Από την περιοχή αυτή ξεκινούσαν οι σπογγαλιείς για την καθημερινή τους εργασία στον Κόλπο του Μεξικού.

 

Ο δρόμος που έχει ονομαστεί Dodecanese Boulevard (Λεωφόρος Δωδεκανήσου) -προς τιμήν των σπογγαλιέων από την Κάλυμνο, αλλά και από άλλα νησιά των Δωδεκανήσων- αποτελεί την τουριστική περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς και περιλαμβάνει πολλά ελληνικά εστιατόρια και παραδοσιακά καταστήματα.

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με Ομογενειακές Οργανώσεις, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων και είπε πως ήταν το ελάχιστο που έκανε η κυβέρνηση για να διατηρούνται ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν την πατρίδα με τη διασπορά.