Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ παραπέμπει σε βίντεο με τις γνωστές δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Καννών το 1995, ο οποίος είχε πει πώς βρέθηκε μόνος απέναντι στο διευθυντήριο της Ευρώπης που απαιτούσε από την Αθήνα να άρει το εμπάργκο και να αναγνωρίσει τα Σκόπια.

Τι είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου

«Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε πλέον εμείς, οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις; Βρίσκω ότι πάμε σε ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης, αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων, το λέω ρητά. Δεν θέλω ν’ αποκαλύψω ονόματα για το ποιοι μίλησαν και τι είπαν. Σας λέω όμως ότι εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το Διευθυντήριο. (…) Είδα πράγματι το Διευθυντήριο να λειτουργεί», είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τότε διαπίστωσε πως υπάρχει αλλαγή των ισορροπιών στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση του Φρανσουά Μιτεράν και προέβλεψε την πορεία «μιας Ευρώπης που θα είναι τύποις δημοκρατική, αλλά στην οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την τριανδρία των μεγάλων».

Στη Σύνοδο των Καννών, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ζητούσαν από την Ελλάδα αλλαγή της στάσης της Ελλάδας προς την πΓΔΜ και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Μπράβο στην αλληλεγγύη της ενωμένης Ευρώπης προς τα μέλη της. Δεν μπορείτε να ασκείτε πιέσεις στην Ελλάδα για τα εθνικά της θέματα, πρέπει να τις ασκήσετε εκεί που πρέπει δηλαδή στα Σκόπια», είχε πει.

«Σπάνια μιλώ οργισμένα, αλλά ήταν οργισμένη απάντηση και τους είπα ότι δεν είναι δυνατόν να ακούω από αυτήν την ομάδα των Ευρωπαίων που είναι οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί, οι δίκαιοι, δεν μπορώ να ακούω από αυτούς μαθήματα για τη χώρα μου. Πρέπει να πω ότι ήμουν κι εγώ σκληρός, δεν μπορώ να επαναλάβω τις λέξεις, αλλά πράγματι αισθάνθηκα για την Ελλάδα πολύ ξένος σε αυτό το κλίμα. Και πρέπει να πω και κάτι άλλο που ξέχασα, όσο δυσάρεστο κι αν είναι. Ο Σιράκ, κλείνοντας το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι η Ενωμένη Ευρώπη θα υποχρεώσει να βοηθήσει να προωθηθούν οι διαδικασίες ειρήνευσης και επίλυσης του Σκοπιανού, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα άρει το εμπάργκο. Έχουμε τώρα και προϋποθέσεις, λοιπόν. Αυτό ήταν ένα πολύ δυσάρεστο κλίμα και θέλω να το επεκτείνω. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω από τον ελληνικό λαό την αλήθεια. Θέλω να πω ότι ενώ πολλοί συνάδελφοι, οι πρωθυπουργοί ιδιαιτέρως, στον διάδρομο μου έλεγαν “τι καλά που τα είπες”, “έχεις δίκιο”, κανείς δεν πήρε τον λόγο να καλύψει τις θέσεις μου. Συγχαρητήρια έπαιρνα στους διαδρόμους, αλλά δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα να ασκήσουν κριτική εκεί που έμπαινε ένα θέμα τεράστιας ηθικής υπόστασης», τόνισε στην ομιλία του.

«Δεν λέω ότι θα φύγουμε από την Ένωση. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Θα δώσουμε μάχες όμως και ο λαός πρέπει να είναι εν εγρηγόρσει. Οι μάχες δεν είναι στο μέτωπο, οι μάχες είναι μέσα στην κοινωνία μας, μέσα στην οικονομική δομή, θα πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά. Κάποτε το φανταζόμουν ότι θα έρθει, τώρα το βλέπω. Το ερώτημα είναι θέλουμε να πληρώσουμε το τίμημα; Έχουμε ορισμένα όρια βάλει στην εξωτερική μας πολιτική και έχουμε πολλά προβλήματα. Εάν είμεθα έτοιμοι να είμαστε αδιάφοροι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, και ως προς την Τουρκία και ως προς τα Σκόπια, τότε, βεβαίως, είμαστε κι εμείς μέλη της ομάδας που ελέγχει το Διευθυντήριο», είπε.