Ντέρμπι για παλιούς, αλλά και για πολλά νέα πρόσωπα θα είναι αυτό που θα εξελιχθεί στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Από τη νέα ανθρωπογεωγραφία της περιφέρειας προοιώνιζεται μια άκρως ενδιαφέρουσα αναμέτρηση, με φόντο τις 18 έδρες που αναλογούν στην περιφέρεια, με βάση τη νέα κατάτμηση που έχει γίνει. 

Σημειωτέον, στη νέα αυτή περιφέρεια που, πληθυσμιακά είναι η μεγαλύτερη, περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου. 

Αν μη τι άλλο, τα πιο βαριά ονόματα που κοντράρονται είναι ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Δένδια από τη ΝΔ, ενώ στην εξίσωση μπορεί να μπει, εν τέλει, και η Φώφη Γεννηματά. Βεβαίως, το ότι η εν λόγω περιφέρεια δίνει τόσες έδρες, συνδυαστικά με τον μεγάλο αριθμό νέων προσώπων που πέφτουν στη μάχη, δίνει σημαντικό περιθώριο εκλογής βουλευτών για πρώτη φορά, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, για την οποία λίγοι εν ενεργεία βουλευτές δίνουν τη μάχη, αναλογικά με το πόσες έδρες θα πάρει, αν βγει πρώτο κόμμα. Από την άλλη, δε, με το ΚΙΝ.ΑΛ. να ανακοινώνει προοδευτικά ονόματα υποψηφίων, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι προετοιμασίες για τα εθνικά ψηφοδέλτια δεν έχουν απασχολήσει τόσο μέχρι στιγμής. 

Η αριθμητική της περιφέρειας

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η ΝΔ μπορεί να πάρει 7 με 8 έδρες στην περιφέρεια αυτή, εφόσον είναι πρώτο κόμμα, κάτι που εξηγεί τη μεγάλη προθυμία αρκετών να κατέλθουν ως υποψήφιοι σε αυτή την περιφέρεια. Σημειωτέον, παρά την παρουσία του κ. Δένδια και άλλων εν ενεργεία βουλευτών, θεωρείται «παλέψιμη», υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικά βαριά ονόματα, όπως π.χ. οι δύο αντιπρόεδροι στον Βόρειο Τομέα. Από την άλλη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, τότε τα περιθώρια εκπλήξεων θα είναι ακόμα πιο μικρά, μιας και δεν θα βγάλει πάνω από 4 έδρες, κάτι που, από τη μία δημιουργεί ζήτημα σε εν ενεργεία βουλευτές, από την άλλη περιορίζει την προοπτική για νέα ονόματα. Βεβαίως, ο τελικός αριθμός εδρών που θα πάρει το κάθε κόμμα εξαρτάται και από το πόσα κόμματα, εν τέλει, θα μπουν στη Βουλή, η οποία σήμερα είναι οχτακομματική και, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα είναι στο βασικό σενάριο πεντακομματική, με προοπτική να γίνει εξακομματική. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, για μεγάλες περιφέρειες, όπως ο Νότιος Τομέας, ότι δύο τουλάχιστον έδρες θα αλλάξουν χέρια και θα φύγουν από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. 

Οι παλιοί δοκιμάζονται, οι νέοι κοντράρονται

Όπως προελέχθη, η μάχη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, μιας και η περιφέρεια αυτή έχει τις περισσότερες έδρες συγκριτικά με τις άλλες δύο της άλλοτε ενιαίας Β’ Αθηνών. Ήδη, λοιπόν, στα κομματικά επιτελεία κάνουν τους σχεδιασμούς τους, σε ό,τι αφορά τα ονόματα παλιών και νέων.

ΣΥΡΙΖΑ: Στον Νότιο Τομέα το πιο βαρύ χαρτί του κυβερνώντος κόμματος είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ενώ ισχυρή υποψηφιότητα είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Ξυδάκης. Στα Νότια κατευθύνεται και ο Γιάννης Μπαλάφας, ενώ εκεί θα είναι υποψήφια και η Αννέτα Καββαδία, ενώ ακούγεται και το όνομα του πρώην υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, αν και οι Οικολόγοι τον πρότειναν κάποια στιγμή για τη δημαρχία της Αθήνας. 

ΝΔ: Στη ΝΔ ισχυρότερη υποψηφιότητα είναι του Νίκου Δένδια, ο οποίος έχει ξεκινήσει για τα καλά τον προεκλογικό αγώνα και θεωρείται φαβορί. Ακόμα, υποψήφιες θα είναι η Άννα Καραμανλή και η Σοφία Βούλτεψη. Προς τον Νότιο Τομέα κατευθύνεται και ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος εντάχθηκε στην Κ.Ο. της ΝΔ εσχάτως. Επίσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οι γραμματείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων Βασίλης Σπανάκης και ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Γιάννης Καλλιάνος. Ακόμα, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη και ίσως ο ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας. Ερωτηματικό υπάρχει για την υποψηφιότητα του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο δήμαρχος Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Τέλος, εκ νέου υποψήφια θα είναι μάλλον η Ντόρα Πάλλη.

ΚΙΝ.ΑΛ: Το ενδιαφέρον με το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ότι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα υποψηφίων βουλευτών, πριν από λίγες μέρες. Σε αυτή την περιφέρεια αναμένεται να είναι υποψήφια και η ίδια η Φώφη Γεννηματά, Κατά τα άλλα, υποψήφιοι θα είναι ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος μεταφέρεται από τη Ροδόπη, ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης και η Τόνια Αντωνίου. Ακόμα, υποψήφιος θα είναι ο αντιπτέραρχος ε.τ. Γιάννης Αναστασάκης, αλλά και η Κατερίνα Βαλαβάνη, το στέλεχος ναυτιλιακής Μαρία Μισέντου, οι γιατροί Ελένη Χάλαρη, Παναγιώτης Ντεϊμεντές και Κωνσταντίνος Νικολάου, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Πανταζόπουλος, ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Μιχάλης Χαλαρης και ο γιατρός Τάσος Χατζής. Υποψήφιος σε αυτή την περιφέρεια, δε, θα είναι και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Σπύρος Καρανικόλας.