Επί της ουσίας, ο κ. Βέμπερ άφησε ανοιχτό παράθυρο για συζήτηση αναφορικά με το ύψος των πλεονασμάτων, ιδίως εφόσον αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι και η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα. «Τότε θα μιλήσουμε ξανά για τους στόχους του προγράμματος. Τώρα προέχει το πρόγραμμα», είπε ο κ. Βέμπερ, περιγράφοντας ως προτεραιότητα την ανάγκη «να στηριζόμαστε ο ένας στον άλλον».

 

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους εταίρους και τις αγορές», είπε, με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μπορεί να έρθει σχετικά γρήγορα». Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει και στο παρελθόν μιλήσει για το περιθώριο ενός χρόνου, με ένα μεταρρυθμιστικό σοκ, προκειμένου να αλλάξει η πορεία της χώρας και να αποκατασταθεί η έννοια της εμπιστοσύνης και να καταστεί σαφές, ως προς τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή σε επενδύσεις.

 

Μένοντας στην οικονομία και στο σχέδιο του ΕΛΚ για 5 εκατομμύρια νέες δουλειές την επόμενη πενταετία, ο κ. Βέμπερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reader.gr, υπογράμμισε ότι «Εείμαστε Χριστιανοδημοκράτες: πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία» και επέμεινε ότι πέρα από νέες δουλειές πρέπει να μιλήσουμε και για δικαιοσύνη. «Η βασική συνθήκη δεν είναι να χρηματοδοτήσουμε την ανεργία, αλλά να δημιουργήσουμε δουλειές», προσέθεσε.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, υπογράμμισε ότι «οι δουλειές είναι η καλύτερη απάντηση στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Χωρίς καλή και σταθερή δουλειά δεν μπορεί να υπάρχει ευημερία και δεν μπορεί να φτιαχτεί νέα μεσαία τάξη». «Δεν αρκούν οι δουλειές, πρέπει να είναι καλές και δίκαιες», τόνισε και προσέθεσε ότι δεν μπορεί η ευημερία να αφορά μόνο λίγους. Επέμεινε στην απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, ενώ υπογράμμισε ότι «κοινωνική οικονομία της αγοράς σημαίνει ότι βλέπουμε την επιχείρηση ενιαία. Έχουμε πολύ μεγάλες ευαισθησίες και είναι αυτό που διακρίνει ένα κεντροδεξιό, λαϊκό κομμα από κόμματα που μπορεί να λειτουργεί από μόνη της, χωρίς καμία ρύθμιση». «Ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει ασύδοτη οικονομία», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.