Ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στις 26 Μαΐου του 2019, πρότεινε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε παρέμβασή του από τη Μαγνησία. 

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ στη δήλωσή του έθεσε μια σειρά ερωτήματα για τις εκλογές της 26ης Μαΐου και ζήτησε να απασχολήσουν τη διακομματική επιτροπή για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επειδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου βάσει νόμου, οπότε θα στηθούν τρεις κάλπες, ενδεχομένως να προκληθεί σύγχυση, όπως διαπιστώνω κατά την επικοινωνία μου με τους πολίτες στις περιοδείες μου, κάτι το οποίο σύντομα θα πρέπει απασχολήσει τη διακομματική επιτροπή.

Μια λύση κατά την άποψή μου, θα ήταν να υπάρχει διακριτό διαφορετικό χρώμα στους φακέλους και στα ψηφοδέλτια της κάθε κάλπης, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι ψηφίζουν στην κάθε κάλπη.

Ένα δεύτερο σημείο αφορά την ψήφο των αποδήμων. Στις συζητήσεις μας οι πολίτες ρωτούν αν πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει. Σε περίπτωση που εγγραφούν, θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές και δεν θα μπορούν να ψηφίσουν για τις αυτοδιοικητικές που γίνονται την ίδια μέρα.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους ετεροδημότες.

Θεωρώ λοιπόν ότι τάχιστα η διακομματική επιτροπή θα πρέπει να συζητήσει και να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν σε λίγες εβδομάδες».