Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνάει μόνο μέσα από την επίλυση του ονοματολογικού, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος, σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό - όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ- πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση».

«Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και, αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά τσην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Μίλησε δε κατά της λιτότητας: «Να αναλογισθούμε τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας. Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά».

Ως προς τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, επισήμανε, ότι αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. «'Αρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ' όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ' αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, όπου η Ελλάδα επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα προς τα εμπρός, μετά τη μακρά και επώδυνη περίοδο των μνημονίων, η οποία στοίχισε πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό, ο οποίος κατέβαλε μεγάλο τίμημα ακόμη και για λάθη, τα οποία δεν θα μπορούσαν να του καταλογισθούν.

«Η γενναία αυτή στάση του ελληνικού λαού -η οποία αναγνωρίζεται πλέον γενικώς και ανεπιφυλάκτως- αποδεικνύει πόσο συνεπής ήταν και παραμένει πάντοτε στον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Και στο σημείο τούτο οφείλω να υπενθυμίσω και να εξάρω την δική σας προσωπική συμβολή υπέρ της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, σε ιδιαίτερα κρίσιμες φάσεις της μνημονιακής περιόδου» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την θερμή υποδοχή, επισήμανε ότι πρόκειται για την τρίτη συνάντησή τους, μέσα σε ενάμιση χρόνο, εκ των οποίων δυο φορές ως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, τις δυο πρώτες φορές για την Documenta και σήμερα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, υπογράμμισε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες, που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, πάντα στον ενικό, ως ένδειξη προσωπικής φιλίας, τόνισε ότι -όπως είπε και εκείνος- η Ελλάδα έχει κάνει ένα πραγματικά αποφασιστικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και την εξεύρεση ευρωπαϊκών απαντήσεων. Ευχήθηκε, η Ελλάδα να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο της οικονομικής επιτυχίας και πρόσθεσε ότι θα χαιρόταν, εάν και άλλοι εξέφραζαν αυτή την εκτίμηση για τις μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν στην Ελλάδα.

Ακολούθως, επικαλούμενος την σχετική αναφορά του κ. Παυλόπουλου, σημείωσε για το προσφυγικό, ότι αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρειάζεται λύση, με δεδομένη και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Όπως είπε, δικαίως η Ελλάδα αναμένει ευρωπαϊκές λύσεις, για τις οποίες ενδιαφέρονται και οι Γερμανοί και συμφώνησε με τον Έλληνα Πρόεδρο, αναφορικά με την αξία της αλληλεγγύης, καθώς υπήρξε πάντα η βάση για την επιτυχή εξεύρεση λύσεων για δύσκολα θέματα τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό πρέπει να συμβεί και με το Μεταναστευτικό.

Σημείωσε, ακόμη, ότι πρέπει να συνεχιστούν τα βήματα που έχουν γίνει για την προστασία των Εξωτερικών Συνόρων και την εναρμόνιση του Δικαίου του Ασύλου και υπογράμμισε την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την εξεύρεση λύσης στα θέματα Μετανάστευσης.

Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι ένα βασικό σημείο των ευρωπαϊκών προσπαθειών, θα πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε οι πρόσφυγες να παραμένουν στις χώρες προέλευσής τους και να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα τους.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, υπογράμμισε ότι μένουν μόνο μερικοί μήνες, ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους ευρωσκεπτικιστές, σημειώνοντας ότι χάσαμε πολύ καιρό στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο σε ζητήματα, όπως το Brexit, άλλα και στα ανοιχτά θέματα, των οποίων είναι αναγκαία η επίλυση, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της Ευρωζώνης.

Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Επίσης επισκέφθηκε με τη σύζυγό του το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι.

Στη συνέχεια έγιναν και οι δυο δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη σύζυγό στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε κοινό τους άρθρο που φιλοξενείται στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και στην Καθημερινή, με θέμα «επιστροφή στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης» αναφέρουν: «Σε μια περίοδο που ο αυταρχικός τρόπος σκέψης γοητεύει πολλούς και παραδοσιακοί σύμμαχοι απομακρύνονται από εμάς, αποτελεί ιστορικό καθήκον να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την ενωμένη Ευρώπη», γράφουν οι δύο πρόεδροι στην εφημερίδα της Φραγκφούρτης. Οι δύο άνδρες τονίζουν τη σημασία του τόπου συνάντησής τους, την Αθήνα, η οποία, όπως σημειώνουν, «αντιπροσωπεύει όσο κανένας άλλος τόπος στην Ευρώπη τις βαθιές κοινές μας ρίζες, οι οποίες εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τις γερμανοελληνικές σχέσεις. Η σημερινή Ευρώπη είναι αδιανόητη χωρίς την ελληνική κληρονομιά, χωρίς την Αθηναϊκή Δημοκρατία ενός Περικλή», αναφέρουν.