Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει στη Βουλή των Σκοπίων την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών που θα κρίνει την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν 80 βουλευτές (που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης) και κατά 39.

Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν και αυτές σε πλειοψηφία δύο τρίτων, έτσι ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Για σημαντικό βήμα μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την περιοχή μας να προχωρήσει μπροστά παρά μόνο μέσω της συμφιλίωσης, της αμοιβαίας κατανόησης και της φιλίας» πρόσθεσε.

Για μεγάλο βήμα της πΓΔΜ πιο κοντά στην ανάληψη της θέσης που της ανήκει έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter.

Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο έγραψε επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς στην ΠΓΔΜ να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ τόνισε ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πολύωρο «θρίλερ» για τις 80 ψήφους

Η κρίσιμη ψηφοφορία πήγαινε από αναβολή σε αναβολή μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, γεγονός ενδεικτικό της αγωνιώδους προσπάθειας να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, αλλά περίπου 4 ώρες μετά, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε να βγαίνει από τη Βουλή. 

Ερωτώμενος σχετικά με το αν έχει βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε: «Γίνεται προσπάθεια για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3 στη Βουλή».

«Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, η συνεδρίαση επρόκειτο να αρχίσει τελικώς στις 10 το βράδυ, όμως ούτε τότε ξεκίνησε.

Οι καταγγελίες του VMRO και ο Καμμένος

Ο γενικός γραμματέας του VMRO, Γιάνουσεφ, απευθύνθηκε στο λαό της πΓΔΜ καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση και οι υπάλληλοί της, προσπαθούν να πιέσουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να ψηφίσουν τη συνταγματική αλλαγή. 

«Η Βουλή μοιάζει με παζάρι και με αρένα εκβιασμών. Συλλαμβάνουν βουλευτές μας και προσπαθούν να ανταλλάξουν την ελευθερία τους και υπόσχονται να τους επιβραβεύσουν για την υπακοή τους, παρενοχλούν ακόμα και οικογένειες βουλευτών για να ψηφίσουν. Υποσχέθηκαν σε έναν από τους βουλευτές μας 1 εκατ. ευρώ για να ψηφίσει, σε έναν άλλον 250 χιλιάδες και σε άλλον 2 εκατ. ευρώ. Όλοι τα αρνήθηκαν» υποστήριξε ο Γιάνουσεφ.

Τις καταγγελίες των στελεχών της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, σχολίασε ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στα social media.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολες προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» έγραψε ο κ. Καμμένος στο twitter.

Στον υπουργό Εθνικής Αμυνας απάντησε, επίσης μέσω twitter, o κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ.

«Αγαπητέ κ. Καμμένο, παρακαλώ ενημερωθείτε ότι μοιραστήκατε ψεύτικες ειδήσεις (fake news) οι οποίες ήδη έχουν διαψευστεί επισήμως από την κυβέρνησή μας. Στο όνομα της δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας, ας δουλέψουμε μαζί για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας» ανέφερε.