Το οριστικό «ναι» του Σπύρου Δανέλλη στην ψήφο εμπιστοσύνης σφραγίζει τους 151 για την κυβέρνηση και περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα για εκπλήξεις στη διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, με την ψηφοφορία. Έτσι, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα περνά το πρώτο σημαντικό τεστ, χωρίς πλέον τον Πάνο Καμμένο, αλλά... με τους ΑΝΕΛ: τέσσερις βουλευτές - δύο εκ των οποίων ήδη διαγράφηκαν από τον αποχωρήσαντα υπουργό Άμυνας (Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης) - συμπεριλαμβανομένων των Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρι που παραμένουν στις τάξεις του κόμματος θα είναι αυτοί που θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός του κ. Δανέλλη, η έτερη βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση είναι η ανεξάρτητη, Κατερίνα Παπακώστα.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεν θ' αργήσει να έλθει στη Βουλή. Κατά ένα σενάριο μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και η διαδικασία του πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με το μεγάλο ερωτηματικό να είναι πλέον η στάση του Ποταμιού, ύστερα από το «ναι» Δανέλλη στην ψήφο εμπιστοσύνης. Θ' ακολουθήσει ο ανασχηματισμός, με τον πρωθυπουργό να εξακολουθεί ν' αναζητάει ανοίγματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, δίνοντας συνέχεια σε όσα είπε στην εκδήλωση της Κυριακής για τις Πρέσπες στο Μέγαρο Μουσικής.

Μετά το διαζύγιο με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας βάζει σ' εφαρμογή το σχέδιό του για προσεταιρισμό της Κεντροαριστεράς με διαφορετικούς όρους απ' ό,τι αυτό επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ τους προηγούμενους μήνες. Τα ανοίγματα, δηλαδή, δεν αφορούν μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τις εθνικές και τις ευρωεκλογές, όπως είπε στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, στόχος είναι για μία ακόμη φορά να φέρει σε δύσκολη θέση το Κίνημα Αλλαγής και να εκμηδενίσει τις πιθανότητες που υπάρχουν για σύμπραξή του με τη ΝΔ την επαύριο των εκλογών κι εφόσον, βέβαια, η ΝΔ είναι μεν πρώτη, αλλά δεν είναι αυτοδύναμη.

Στην κυβέρνηση απορρίπτουν, εξάλλου, τα όσα λέγονται από την αντιπολίτευση γι' ανταλλάγματα προς τους βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον Alpha, οι βουλευτές ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους. Δεν έκλεισε, ωστόσο, την πόρτα για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως αυτά θα ξεκαθαρίσουν όταν έρθει η ώρα των εκλογών, η οποία θα καθυστερήσει, καθώς - σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - στόχος παραμένει η εξάντληση της τετραετίας.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, θα συνεχίσει το βίο της με οριακή πλειοψηφία και σε ένα πολύ σύνθετο και δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, καθώς θα στηρίζεται από βουλευτές διαφορετικών πολιτικών καταβολών, με αποτέλεσμα να επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια εκλογών το Μάιο - στη λογική, δηλαδή, του «εύθετου χρόνου» που είπε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open ο κ. Τσίπρας κι αφού πρώτα έχουν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, έχει δρομολογηθεί η συνταγματική αναθεώρηση κι έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή σημαντικά νομοθετήματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιδότηση ενοικίου ή ακόμη και η συμφωνία της Πολιτείας με την Εκκλησία.