Η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία για όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, τόσο σε ό,τι αφορά την κυβερνητική σταθερότητα, όσο και σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα σημαντική πολιτικά και κοινοβουλευτικά, καθώς εκτός από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τεθούν θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση του ενοικίου.

Η ΠΓ συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, με κυρίως αντικείμενο την κρίσιμη πολιτικά περίοδο μετά τις γιορτές, ιδιαίτερα λόγω των εξελίξεων γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δεδηλωμένη πρόθεση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία πάρει το δρόμο της για επικύρωση στη Βουλή των Ελλήνων.

Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για επικείμενο ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, χωρίς να το αποκλείουν όμως  το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σήμερα και αύριο θα απουσιάζει εκτός Αθηνών, ενώ έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές πετούν το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν το «σκόπελο» μίας παρόμοιας ενδεχόμενης κίνησης από τη ΝΔ και χαρακτηρίζουν υποκριτική την ανησυχία της αντιπολίτευσης για «πολιτική αστάθεια».

«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» ανέφερε νωρίτερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. 

«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας», κατέληγε το Μέγαρο Μαξίμου.

Προηγουμένως, η Νέα Δημοκρατία είχε σημειώσει ότι «σε μια περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια» και κατέληγε: 

«Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα».