Άλλο ένα βήμα συντελέστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα πριν από την άνοδό του στη ΔΕΘ και τα «ρέστα» του σε παροχές και εξαγγελίες. Αυτό το βήμα δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά από τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, με την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα. Σε μια προσπάθεια να δώσει μεταμνημονιακή ώθηση στην κυβέρνηση και ν' ανατρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις ιδιαίτερα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανακάτεμα της τράπουλας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο τόσο οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε όσο και τα πρόσωπα που επέλεξε εκτός του ήδη υπάρχοντος κορμού των υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών δεν φαίνεται να ενθουσίασαν. Τουλάχιστον στο πρώτο άκουσμά τους...

Από την ανάλυση του ανασχηματισμού προκύπτουν πάντως κάποια βασικά συμπεράσματα. Ότι, για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του και της γενιάς του, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Κατερίνα Νοτοπούλου στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης στο υπουργείο Εσωτερικών - διαψεύδοντας τις φήμες για μετακίνηση ενός εκ των Χρήστου Σπίρτζη και Νίκου Παππά. Επίσης, ότι ο ανασχηματισμός αυτός έχει καθαρό ορίζοντα τις εκλογές, άρα εκ των πραγμάτων θα είναι μια βραχύβια κυβερνητική σύνθεση. Ότι επέλεξε πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και δη από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το κυβερνών κόμμα χάνει έδαφος λόγω του Σκοπιανού (Μάρκος Μπόλαρης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Στάθης Γιαννακίδης).

Ότι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ βγαίνουν ενισχυμένοι από τις ανακατατάξεις, δεδομένου ότι κερδίζουν μία ακόμη θέση σε υπουργείο (Μαρίνα Χρυσοβελώνη), ενώ στον υπουργό Άμυνας χρεώνεται και η επιλογή της Κατερίνας Παπακώστα. Επίσης, ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί περισσότερα πρόσωπα από το προηγούμενο: 52 έναντι 48, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και με τον Γιάννη Δραγασάκη σε διπλή ιδιότητα (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας). Ότι ο πρωθυπουργός ακολουθεί τη συνταγή «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» στα βασικά υπουργεία (Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Και τέλος, ότι η περιβόητη διεύρυνση εξαντλείται στα πρόσωπα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Μυρσίνης Ζορμπά από την πλευρά της Κεντροαριστεράς και της κυρίας Παπακώστα από την πλευρά της Κεντροδεξιάς, με την τελευταία να αθροίζεται πλέον στην κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία εφεξής αριθμεί ξανά 153 βουλευτές (σ.σ.: είχαν γίνει 152 με την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ).

Ειδικά για τον Γιώργο Σταθάκη, λέγεται πως η υπόθεση των αυθαιρέτων ήταν αυτή που τον κράτησε στο πόστο του, ενώ η μετακίνηση της Όλγας Γεροβασίλη από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - που αυτονομείται πλέον από το υπουργείο Εσωτερικών - κλείδωσε σε συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε, μάλιστα, την ίδια στιγμή που ο κ. Καμμένος συναντούσε στη Βουλή την κυρία Παπακώστα, η οποία αναλαμβάνει αναπληρώτρια της κυρίας Γεροβασίλη. Η μετακίνηση αυτή άνοιξε, παράλληλα, το δρόμο στην κυρία Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που άφησε η κυρία Γεροβασίλη κι επιβεβαίωσε ότι οι πρώτες επαφές είχαν γίνει εδώ και καιρό και η ίδια είχε ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του πρωθυπουργού. Για τον κ. Σπίρτζη, επίσης, κρίθηκε πως θα πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διότι διαχειρίζεται την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών (σ.σ.: θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής) και τα μεγάλα έργα, ενώ ο κ. Παππάς μπορεί να μένει γι' ακόμη μία φορά στάσιμος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά βγαίνει θεωρητικά ενισχυμένος από την αναβάθμιση του στενού του συνεργάτη και έως σήμερα γενικού γραμματέα του υπουργείου, Λευτέρη Κρέτσου σε θέση υφυπουργού.

Η παραμονή, εξάλλου, του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου και τον πυρήνα των εξ απορρήτων του πρωθυπουργού στο Μαξίμου καταδεικνύει πως δεν τον άγγιξε η κριτική ακόμη και των «συντρόφων» του για την επικοινωνιακή διαχείριση στο Μάτι, ενώ μοναδική έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η μετακίνηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Ναυτιλίας - η οποία επίσης θεωρητικά είναι αναβάθμιση, από τη στιγμή που παίρνει «προαγωγή» από αναπληρωτή σε υπουργό. Το όνομά του είχε συζητηθεί για το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ο Σταύρος Κοντονής φαίνεται ότι πλήρωσε το «μάρμαρο» για μια σειρά από υποθέσεις και τη σύγκρουσή του με το νομικό κόσμο, αλλά και με τον αναπληρωτή του, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός τού πρότεινε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Ενόχληση λέγεται ότι υπάρχει και στην ομάδα των 53, η οποία φαίνεται να θεωρεί πως ο πρωθυπουργός συναίνεσε στη μετακίνηση Σκουρλέτη στο κόμμα, με την οποία ήταν κι εκείνοι σύμφωνοι, ωστόσο τούς αγνόησε επιδεικτικά στον ανασχηματισμό και δεν έχουν εκπροσώπηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.