Η κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να άρει το εμπάργκο εμφάνισης των εκπροσώπων της στη δημόσια τηλεόραση από σήμερα κλείνει μια εξάμηνη περίοδο απουσίας των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα τηλεοπτικά πάνελ της ΕΡΤ. Και το ερώτημα που απασχολεί την πολιτική πιάτσα, είναι το εάν, πλησιάζει και το τέλος του εμπάργκο που έχει επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και έχει ως αφετηρία τη κεντρική πολιτική στόχευση του κυβερνώντος κόμματος στο δρόμο προς τις εκλογές. Και παρά το γεγονός πως κάποιοι μεμονωμένοι πυρήνες στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσουν σε μια αντίστοιχη πράξη με αυτή της Νέας Δημοκρατίας, γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν πως μια τέτοια απόφαση δεν είναι ακόμη ώριμη. Κι αυτό γιατί το “εμπάργκο στον ΣΚΑΙ” ήταν μια βασική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι, ως κομμάτι του συνολικού αφηγήματος μιας κυβέρνησης που - σύμφωνα με όσα υποστήριζαν - βάλλονταν με άδικο τρόπο από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Μάλιστα το εμπάργκο ξεκίνησε αφότου σχολιστής του καναλιού μετέφερε την είδηση πως στο Μέγαρο Μαξίμου - μετά την φονική τραγωδία στο Μάτι - ζήτησαν τις παραιτήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά και των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Παρά το ότι η πληροφόρηση φαίνεται πως ερχόταν απευθείας από το Πρωθυπουργικό γραφείο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για μπαράζ παραπληροφόρησης και fake news, αποσύροντας τους βουλευτές τους από τα πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού. Το ότι λίγες ημέρες μετά, η είδηση που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ επιβεβαιώθηκε στο 100%, δεν φάνηκε να ενοχλεί κανέναν.

Από τότε πέρασε αρκετός καιρός και υπήρξε ένας αριθμός συγκεκριμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συζητήσει το σενάριο επιστροφής τους στα τηλεοπτικά πλατό του ΣΚΑΙ, ζητώντας μάλιστα να γίνει η πρότασή τους αποδεκτή από την ηγεσία του κόμματος. Αυτό δεν προχώρησε παρά τις προσπάθειες συγκεκριμένων βουλευτών. Η έκρηξη βόμβας στο κτίριο που στεγάζει τον ΣΚΑΙ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, υπήρξε ακόμη μια αφορμή για επιστροφή των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, που πάντως επίσης δεν ευδοκίμησε.

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας πάντως να άρει το εμπάργκο από την ΕΡΤ έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής χθες βράδυ που καλωσόρισε την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη να άρει τον αποκλεισμό παρουσίας στελεχών τους στη δημόσια τηλεόραση, ενώ θετικά την δέχθηκε και η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.