Ο εφιάλτης του μεταναστευτικού δεν έχει επανέλθει για την κυβέρνηση μόνο με τις αναφορές για την κατάσταση στη Μόρια. Έχει επιστρέψει και στα ευρωπαϊκά fora, από τα οποία στην πραγματικότητα δεν έλειψε ποτέ. Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ είναι αφιερωμένη, άλλωστε, στο μεταναστευτικό και το Brexit, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε άβολη θέση, καθώς τόσο η Ιταλία, λόγω της αλλαγής κυβέρνησης και της συμμετοχής σε αυτήν της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, όσο και η Γαλλία, με τις σκληρές θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν και το αίτημα του Γάλλου προέδρου για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το εν λόγω ζήτημα στις αρχές Οκτωβρίου (σ.σ.: η δεύτερη μετά από αυτή του Ιουνίου που οδηγήθηκε σε ναυάγιο) πιέζουν τη χώρα μας.

Όλα δείχνουν, επίσης, ότι η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που αφορά άμεσα την Ελλάδα δεν θα επιτευχθεί, καθώς η συμβιβαστική πρόταση που «κατέβασε» ο οικοδεσπότης της Συνόδου και Αυστριακός καγκελάριος, Ζεμπάστιαν Κουρτς δεν έτυχε κοινής αποδοχής. Βασική θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει η αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο οι «σκληροί» του Βίζεγκραντ αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συναντήσει χθες στην Αθήνα, πριν από την αναχώρησή του για την Αυστρία, τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο παρουσίασε στο δείπνο των ηγετών αυτή τη θέση και το ίδιο θα πράξει σήμερα στη Σύνοδο των 28. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως εάν οι ροές αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την Τουρκία προς την Ελλάδα, τότε θα είναι αναπόφευκτη μια ευρωπαϊκή παρέμβαση. Επανέλαβε, επίσης, την πρότασή του για σύσταση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και αναθεώρησης του συστήματος παροχής ασύλου στην Ευρώπη, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

Όπως επισήμανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, «το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό, που απειλούν την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς, αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλες χωρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης», είπε ο πρωθυπουργός, εννοώντας ασφαλώς τη ΝΔ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να σχολιάζει σχετικά με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντίστοιχη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι «δεν χάνει ευκαιρία να δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης. Με το που πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντί να εγκαλέσει τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του για το ρόλο τους στο ξέσπασμα και τη στάση τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα έβαλε πάλι με την ίδια του τη χώρα».

Στη σύνοδο του ΕΣΚ, ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο έναντια στην Ακροδεξιά, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και το νεοφιλελεύθερισμο και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί. Και για το λόγο αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία», τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό προς την Κεντροαριστερά και συγκεκριμένα το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με αφορμή εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, στον οποίο έθεσε το ζήτημα των συντάξεων. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Σολτς, εκφράζοντας ο ίδιος τη γνωστή θέση της κυβέρνησης ότι δεν συντρέχει λόγος εφαρμογής του μέτρου των περικοπών, από τη στιγμή που, όπως φαίνεται, θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, ενώ στο εσωτερικό φούντωσε και πάλι η «παροχολογία». Αφορμή γι' αυτό ήταν τόσο η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο όσο και η δήλωση του Χριστόφορου Βερναρδάκη (ρ/σ «Κόκκινο») ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θ' αρχίσουν να νομοθετούνται σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα.