Για απώλειες του δημοσίου που εκτιμώνται στα 23 δισ. ευρώ από παρατυπίες στον χώρο της Υγείας την περίοδο 2010-2014 αναφέρεται μεταξύ άλλων το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που αναμένεται να παραδοθεί στο σύνολό του στον Πρόεδρο της Βουλής, στις 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε πρόταση για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής όμως για λόγους τακτικής δεν θέλει προς το παρόν να αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το πόρισμα αναφέρεται σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα σε πέντε πρώην υπουργούς (4 από την ΝΔ και 1 από το ΠΑΣΟΚ), ενώ εφόσον η υπόθεση πάρει τον δρόμο της δικαστικής διερεύνησης αναμένεται να ελεγχθούν για πιθανές παρατυπίες χιλιάδες γιατροί του δημοσίου και πρώην διοικήσεις νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα ενδεχόμενης παραγραφής, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι τέτοιο ζήτημα υφίσταται μόνο για το αδίκημα της απιστίας.

Τα στοιχεία του πορίσματος αναμένεται να παρουσιάζονται τμηματικά, καθώς αρχικώς θα παραδοθούν στα κόμματα εκείνα που αφορούν την υπόθεση «Ερρίκος Ντυνάν», αμέσως μετά το κεφάλαιο των διαγνώσεων, ακολούθως το ΚΕΕΛΠΝΟ και στο τέλος ο φάκελος για την διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προοίμιο του πορίσματος αναφέρεται μεταξύ άλλων ως συμπέρασμα ότι στοιχεία για παρατυπίες ήταν γνωστά στις κυβερνήσεις πριν από το 2015, όμως εκείνες αδράνησαν και δεν διερεύνησαν ούτε καταλόγισαν ευθύνες σε όσους παρέβησαν το Νόμο και τον όρκο τους.

«Από το 2011 τους κοινοποιήθηκαν αποφάσεις δικαστικές των ΗΠΑ για διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και οι κυβερνώντες έκαναν πως δεν υπάρχουν, καθώς η καλύτερη αντιμετώπιση ήταν να το κρύψουν κάτω από το χαλί» αναφέρεται στο πόρισμα.

Το πόρισμα για τη διαφθορά στον χώρο της υγείας ανεβάζει πάντως το πολιτικό θερμόμετρο με τα κόμματα να παίρνουν θέσεις μάχης για μία ακόμη σκληρή αντιπαράθεση σε επίπεδο Βουλής.

Εκ των πραγμάτων ο Νοέμβριος αναδεικνύεται ένας πολύ ενδιαφέρων μήνας καθώς από την μία κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα ερίζουν για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας και από την άλλη το Μαξίμου θα επιδιώξει μέσω του προϋπολογισμού για το 2019 να δείξει ότι πέτυχε τον στόχο του να διασώσει τις συντάξεις και συγχρόνως να ευνοήσει -μέσω νομοθετημάτων- ομάδες που είχαν αδικηθεί στα χρόνια της κρίσης.