Στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, θα συζητηθεί αύριο, Τρίτη το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αρθροσκοπήσεις, το οποίο μιλά για «ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων νομιμότητας που ζημίωσαν το Δημόσιο» αλλά και για ανάγκη «περαιτέρω διερεύνησης των ενεργειών του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά».

Σύμφωνα με το πόρισμα «η υπόθεση της ποινικής δικογραφίας κατά του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Βορίδη, αφορά μεθοδεύσεις υπερκοστολόγησης της ιατρικής πράξης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο και επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος. Για τους λόγους αυτούς, η Ποινική Δικογραφία κατά Βορίδη, καταλογίζει ζημία του Δημοσίου στο ποσό που αντιστοιχεί στην υπερκοστολόγηση των εξετάσεων που απέφεραν έσοδα 825.000 ευρώ».

Επιπλέον, η δικογραφία αφορά μεθοδεύσεις στις οποίες εμπλέκεται ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκης, ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός, ο κ. Μάριος Σαλμάς, βουλευτής της ΝΔ, πρώην Υφυπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Πατούλης. Ο κ. Σαλμάς (ορθοπεδικός γιατρός) εμπλέκεται για τη μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια "διαγνωστικής αρθροσκόπησης" με υπερκοστολόγησή της, σε συστεγαζόμενο με το ιδιωτικό του ιατρείο διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία «Αρθροσκόπηση – Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.». Το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο είχε μετόχους συγγενικά πρόσωπα του κ. Σαλμά, την σύζυγό του κ. Ειρήνη Καρούνη και τον γαμπρό του, κ. Αθανάσιο Αρβάλη».

Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη το πόρισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Ο κ. Μάκης Βορίδης υπηρετούσε ως Υπουργός Υγείας την επίμαχη περίοδο κατά την οποία ελήφθη η απόφαση του ΚΕΣΥ για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση και εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο. Ως εκ της θεσμικής ιδιότητος του κ. Βορίδη, λοιπόν, έχει αυτονόητη βαρύτητα τόσο ο ρόλος που διαδραμάτισε κατά την τιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης όσο και η μαρτυρική του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή στις 26 Σεπτεμβρίου 2017».

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο πόρισμα υπήρξε «μία ασυνήθιστη γαι την δημόσια διοίκηση ταχύτητα έκδοσης της απόφασης» για την διεκπεραίωση του θέματος των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων. «Ένα από τα χαρακτηριστικά της έκδοσης της Απόφασης του κ. Βορίδη ήταν - ασυνήθιστη για τη δημόσια διοίκηση – ταχύτητα διεκπεραίωσης της. Η ταχύτητα αυτή παρατηρείται μάλιστα και σε άλλες διαστάσεις του όλου θέματος της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, π.χ. στην απόφαση του ΚΕΣΥ ή λίγο αργότερα στην αδειοδότηση του συστεγαζόμενου με τον κ. Σαλμά ιατρείο όπου διενεργούνταν οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις», αναφέρει το πόρισμα.

Για τον βουλευτή ΝΔ, Μάριο Σαλμά και για τον τρόπο με τον οποίο «επωφελήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση Βορίδη» το πόρισμα αναγράφει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Το γεγονός ότι ο κ. Σαλμάς είχε προσωπικό συμφέρον για την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης και την αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ προκύπτει αβίαστα από μια έστω πρόχειρη επισκόπηση του ζητήματος. Ο κ. Σαλμάς εντός διαστήματος μόλις 15 περίπου μηνών εκδίδει 550 παραπεμπτικά σε ασθενείς του ιατρείου του για διενέργεια διαγνωστικής αρθροσκόπησης. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε μόνο από τη συστεγαζόμενη με το ιατρείο του εταιρεία («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία»), η οποία - όπως αναφέρεται παρακάτω - είχε ρητό και μοναδικό σκοπό την εφαρμογή της μεθόδου αυτής μέσω του μηχανήματος Visionscope (γι’ αυτό το λόγο φαίνεται ότι έκλεισε η εταιρεία λόγο μετά την σημαντική μείωση του ποσού αποζημίωσης), καθώς και από το πολυιατρείο «Ιατρόκοσμος», το οποίο επίσης φαίνεται ότι αποτέλεσε το μέσο για τη διενέργεια των εξετάσεων από τον κ. Σαλμά και την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαγνωστική αρθροσκόπηση δεν εφαρμόστηκε από κανένα άλλο ιδιωτικό ιατρείο, κλινική ή νοσοκομείο. Επιπλέον, από τη διαφήμιση της μεθόδου ο κ. Σαλμάς προβάλεται ως ο ιατρός που γνωρίζει αυτήν την «καινοτόμα» μέθοδο και την εκτελεί... Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου».