Από το πρωί είναι σε εξέλιξη στη Βουλή ένα μίνι-θρίλερ, αναφορικά με την πλειοψηφία που θα πρέπει να πάρει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Και αυτό, γιατί με την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής, δεν θα υπήρχε, με τα σημερινά δεδομένα πλειοψηφία, καθώς αποτελείτο: από 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 27 βουλευτές της αντιπολίτευσης (συμπεριλαμβανομένου του Κώστα Κατσίκη των ΑΝΕΛ), ενώ υπήρχε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος. Σημειωτέον, το Ποτάμι εκπροσωπούσε ο Σπύρος Δανέλλης που πλέον είναι ανεξάρτητος. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης  είχε προαναγγείλει, πάντως, από χθες την αναδιάρθρωση της πλειοψηφίας στις Επιτροπές, προκειμένου αυτή να αντανακλά τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Το πώς, όμως, αυτό θα γίνει είναι ένα σημείο προβληματισμού για το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Από το πρωί, η ΝΔ κατήγγειλε επιχειρούμενο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», λέγοντας ότι η πλειοψηφία θα πρέπει να προκύπτει από τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. «Βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχεί ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία. Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση κουρελού», έλεγαν από τη ΝΔ.

Τι θα γίνει τώρα, όμως; Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο προσανατολισμός του Προεδρείου της Βουλής είναι η αύξηση του αριθμού των βουλευτών της Επιτροπής και η προσμέτρηση του Σπύρου Δανέλλη ως ανεξάρτητου. Ο κ. Δανέλλης δεν θα μπει σε διαδικασία κλήρωσης με τον έτερο ανεξάρτητο Δημήτρη Καμμένο και θα παραμείνουν αμφότεροι μέλη της Επιτροπής. Παράλληλα, για να αντανακλώνται οι νέες πλειοψηφίες, θα οριστεί ένα επιπλέον μέλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Δανέλλης θα αντικατασταθεί ως εκπρόσωπος του Ποταμιού από τον Γρηγόρη Ψαριανό. Έτσι, με τη νέα προσθήκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένοντος του κ. Δανέλλη, η νέα πλειοψηφία επί συνόλου 56 βουλευτών στην Επιτροπή θα είναι, θεωρητικά, 29-27 υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Μένει να φανεί, συνεπώς, αν, εν τέλει, αυτό το σενάριο υλοποιηθεί και απολύτως κρίσιμη θα είναι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, πάντως, αναμένονται σφοδρές.