Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, ώστε να απαντήσει στις ενστάσεις σχετικά με την συμμετοχή σε αυτήν, των ανεξάρτητων πλέον βουλευτών, Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Μαυρωτά. 

Όπως εξήγησε ο Νίκος Βούτσης: «Είμαι σίγουρος ότι δεν έγινε μόνο για δημιουργία εντυπώσεων, θέλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις. Οι Ανεξάρτητοι που είχαν φτάσει τους 10 και τώρα είναι 16, δεν έχουν συγκροτηθεί σε ΚΟ, όπως ήταν στην προηγούμενη περίοδο της Βουλής. Γνωρίζετε το γιατί. Βρίσκονται ως άτομα και λογίζονται ως ομάδα έτσι ώστε κατ' εξαίρεση για τη διάσκεψη των προέδρων να μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία και να εκλέξουν αυτόν που θα τους εκπροσωπεί. Για τις επιτροπές, κάθε ανεξάρτητος δηλώνει τις Επιτροπές που επιθυμεί να πάρει μέρος και ύστερα αν υπάρχει επικάλυψη εκεί πλέον γίνεται κλήρωση. Δεν υπάρχει απόφαση για το ποιοι θα πάνε σε ποια Επιτροπή. 

Επί του προκειμένου στην παρούσα φάση, είχαμε από την προηγούμενη εβδομάδα ανεξαρτητοποίηση Δανέλλη που ανακοινώθηκε, αυτή την εβδομάδα είχαμε τις ανεξαρτητοποιήσεις στο Ποτάμι. Είχαμε και την ανεξαρτητοποίηση και από τους ΑΝΕΛ. Όταν διαλύεται η ΚΟ γίνονται αυτόματα όλοι ανεξάρτητοι. 
Ο μόνος ανεξάρτητος που δεν ήταν σε άλλη επιτροπή, ήταν ο Δανέλλης. Αυτό δεν έγινε σήμερα το πρωί. Στη διάσκεψη των προέδρων η αξιωματική αντιπολίτευση και η ΔΗΣΥ, είπαν ότι δεν είναι σωστό ο Δανέλλης να είναι σε άλλο στάτους. Έμεναν 2 θέσεις. Έγινε έντονη συζήτηση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να δώσω εγώ επιστολές και στους 16 ανεξάρτητους για να ανταποκριθούν. Δεν δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων όταν μάλιστα είναι αναπόδειχτη. 

Καταλήξαμε πρώτον και κατά πλειοψηφία, άφησα ανοιχτό αν θα επιμείνω ή όχι στον κ. Δανέλλη εκτός κλήρωσης. Ρωτήσαμε τον κ. Θεοδωράκη, τον κ. Λυκούδη, τον κ. Θεοχαρόπουλο αν θα ήθελαν να είναι στην Επιτροπή, για να υποβάλλουν πρόταση για να είναι. Ο κ. Αμυράς μας είχε στείλει επιστολή με την οποία επέλεγε δυο άλλες Επιτροπές. Έγινε η κλήρωση, υπήρξε συνομολόγηση αυτού του πλαισίου. Ότι από την κλήρωση βγήκαν οι δυο συνάδελφοι και όχι ο κ. Ψαριανός, τι να σας πω. Η κλήρωση έγινε από τον κ. Τσιάρα (σ.σ. βουλευτή της ΝΔ). 
Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω εδώ να τα πω όλα αυτά. Ήμουν όμως υποχρεωμένος, αν υπάρχει ίχνος αναλήθειας, κοιτάξτε τα πρακτικά της διάσκεψης των προέδρων».