Λίγες ώρες μετά την παραίτηση Κοτζιά και τους κραδασμούς που εκ των πραγμάτων προκαλεί στο εσωτερικό της, η κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει σαφής πολιτικός λόγος για την επιλογή του να αποχωρήσει με δεδομένη μάλιστα την απόφαση για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το Μαξίμου στέκεται στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ανακοινώνοντας ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου των Εξωτερικών όπως επίσης και στα μηνύματα που εξέπεμψε καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Πάνο Καμμένο να σταματήσει την διγλωσσία.

Μάλιστα η ερμηνεία που δίνεται στην απόφαση Τσίπρα να αναλάβει το Εξωτερικών είναι πως στέλνει προσωπικό μήνυμα στον υπουργό Άμυνας ότι από εδώ και πέρα εάν χτυπήσει την Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι σάν να χτυπάει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Το Μαξίμου ήταν προετοιμασμένο για την παραίτηση Κοτζιά μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που προκάλεσε όσους έχουν δυσφορία να κατέβουν από το τρένο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αισθάνθηκε ιδιαίτερα ευτυχής μαθαίνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τον Ν. Κοτζιά να τελεί υπό παραίτηση από το βράδυ της Τρίτης. Ως εκ τούτου χθες το πρωί διαπιστώνοντας ότι η φημολογούμενη παραίτηση είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσω κύκλων του ΥΠΕΞ αποφάσισε να προκαλέσει όλους τους υπουργούς του να ξεκαθαρίσουν την στάση τους ακόμη κι αν αυτό σήμαινε την αποχώρηση ορισμένων από την κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν συρόμενος από τις φήμες περί παραίτησης, έπρεπε να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του» έλεγαν αρμόδιες πηγές αιτιολογώντας την κίνηση Τσίπρα να ρίξει το γάντι.

Ο Νίκος Κοτζιάς με την σειρά του το σήκωσε και σε λίγα λεπτά της ώρας οριστικοποιήθηκε η αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως με βάση και όσα είπε στην δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας από εδώ και πέρα όποιος αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική θα τεθεί αυτομάτως εκτός. Η απόφαση για τον πρωθυπουργό ήταν δύσκολη, «αποδέχτηκα την παραίτηση με πόνο καρδιάς» είπε, όμως κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι ήταν μονόδρομος μπροστά στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης εξαιτίας μίας αντιπαράθεσης μεταξύ δύο υπουργών. 

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει συγκαλέσει για απόψε Εκτελεστική Γραμματεία της πολιτικής Κίνησης Πράττω ώστε τα μέλη της να καθορίσουν την στάση τους. Ο ίδιος δεν φαίνεται να επιθυμεί την ανεξαρτητοποίησή του όπως πιστεύουν ορισμένοι, ενώ το βέβαιο είναι ότι οι δύο άλλοι βουλευτές του Πράττω, Νίκος Τόσκας και Γεωργία Γεννιά δεν σκέφτονται την πιθανότητα να ανεξαρτητοποιηθούν.

Το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα επιλέξει από εδώ και πέρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να ανακατέψει την τράπουλα καθώς ήδη έχει πει ότι θα ζητήσει να ελεγχθούν από την Βουλή τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων συμπεριλαμβανομένου και του Άμυνας.