Μια βδομάδα αφότου η ελληνική βουλή επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας την αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές γραμμές της χώρας, στις εισόδους των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και στις προξενικές της αντιπροσωπείες, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τη σχετική πρόβλεψη που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών και αναμένεται να προχωρήσει στις μετονομασίες αναμένοντας παράλληλα την ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, αμέσως μόλις η ελληνική βουλή κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά, η πΓΔΜ θα πρέπει να ενημερώσει με επίσημο τρόπο όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ ότι η ονομασία της χώρας άλλαξε και πως όλες οι επίσημες επικοινωνίες πρέπει να γίνονται με τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.Τα μέτρα προβλέπουν πως τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών. Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χθες πάντως οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βουλγαρίας δήλωσαν πως ενέκριναν την προσχώρηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αναμένουν την τυπική έγκριση του κοινοβουλίου τους, την ώρα που τα 29 κράτη μέλη της συμμαχίας αναμένουν από την Ελλάδα να είναι η πρώτη που θα κυρώσει - μέσω κοινοβουλίου - την ένταξη της γειτονικής χώρας. Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, αναμένεται να ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και ο θεματοφύλακας της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ θα είναι και η τελευταία χώρα που αναμένεται να κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ, σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί και στις 29 χώρες μέσα στο επόμενο εξάμηνο.